av Anders K. Christiansen | 4. oktober, 2011  

Hva skjer med Cavendish?

WHERE TO? Mark Cavendish har fortsatt ikke spikret 2012-planene sine. Foto: AP

WHERE TO? Mark Cavendish har fortsatt ikke spikret 2012-planene sine. Foto: AP

Laget til Mark Cavendish er historie om et par korte måneder. Brorparten av lagkameratene hans har for lengst skaffet seg nye arbeidsgivere. Og godt er det: For høsten er sjelden noen ideell tid å forhandle på i sykkelverden.

Hvorfor? Stallene er i ferd med å fylles opp i de ulike lagene. Og budsjettene er i ferd med å brukes opp.

Likevel har det altså ikke skjedd noe rundt Mark Cavendish ennå. Nå er ikke det bekymringsfullt for hovedpersonen selv. En seiersmaskin som den ferske VM-vinneren er, har helt andre premisser å forholde seg til: Han kan velge og vrake.

Men hva som skjer akkurat nå er det ikke godt og vite.

I et års tid har sykkelverden «visst» at Cavendish skal sykle for Team Sky i 2012.

«It’s a done deal, Anders», sa rutinerte britiske sykkeljournalister med insideinformasjon i Sky-laget til meg under årets Tour de France. Nå virker alt å være i det blå.

Jeg møtte Cavendish i London i august. Da noen spurte briten om hva som skjer til neste år, frøs han til is. 26-åringen flyttet mikrofonen vekk fra munnen, og stirret kjølig rett inn i øynene på journalisten. Han sa ikke ett eneste ord i løpet av det snaue minuttet han holdt blikket.

En måned senere, i september, møtte jeg «Cav» på nytt i København. Han hadde nettopp vunnet VM og var i utgangspunktet i OK humør. Etter pressekonferansen ble seks journalister, meg selv inkludert, stående og prate litt ekstra med fartsfantomet. Og igjen kom spørsmålet opp: «Hva skjer til neste år, Mark?».

Cavendish frøs på nytt til is, han stirret lenge og intenst inn i øynene på journalisten som stilte spørsmålet – og sa absolutt ingenting. Et forsøk på å smile for å løse opp stemningen, ble ikke besvart: Cav var like mutt, like taus og like kjølig.

Jeg forsøkte deretter med spørsmål om når han forventerer en avklaring. Men briten var like lite interessert i å bidra til samtalen.

Det sies at han har hatt en muntlig avtale med Team Sky, men at kontrakten aldri har blitt formelt signert. Det sies at han skal være fristet av å kjøre for nyrike Quick Step etter at han ble verdensmester.

Penger spiller helt sikkert inn. I det belgiske laget, som har en milliardær i ryggen, får han også sykle på favorittsykkelen sin – i motsetning til Team Sky, som har en annen sykkelsponsor.

Ifølge den mektige Sky-bossen Dave Brailsford er ting «komplisert», ifølge avisen De Telegraaf.

Det blir spennende å se hva utfallet blir. Britisk sykkelsport krysser alt av fingre og tær for at Cavendish havner i Team Sky ti måneder før OL i London. Som nordmann kan jeg styre meg.

Jeg tror Edvald Boasson Hagen får flere sjanser dersom verdens raskeste spurter velger en annen arbeidsgiver i 2012.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Talende taushet fra den nybakte verdensmester, altså. Hehe…

Ellers synes jeg det er litt stusselig at du kaller det nye belgiske storlaget Omega Pharma-Quic-Step for “nyrike Quick Step”.
Teller ikke Omega Pharma Lotto, (minus Lotto) med?

(Jo, jeg vet at laget regnes som tidligere Quick Step, men det er nå like fullt en ny storsatsing.)

Det er nok ikke så lenge til både du og vi andre får vite hvor Cavendish går. Vi må bare respektere at han selv (og laget han går til) vil bestemme når det skal offentliggjøres.

De hele koker vel ned til hvor viktig Specialized er for ham.

Hvis han er villig til å bytte sykkelmerke, (og sponsor) kjører han nok for Sky.

Han kan vel ikke forvente at Sky skal si opp sine avtaler? Det får være måte på, selv for sprintkongen…..

I pålitelige Sporza benekter Lefevere overgangsryktene til det belgiske storlaget, og sier både at han ikke vil delta i det “paranoide ryktespillet”, og at han ikke har snakket så mye som tre ord med Cavendish i år. (Men selvfølgelig KAN han leke en katt-og mus-lek med media.)

http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1101004_lefevere_cavendish

Nieuwsblad spekulerer litt, men konkluderer med at Sky ikke har råd til å miste kontrakt med Cavendish, MEN at han må finne seg i å forholde seg til Sky’s sponsorer og sykler.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G063GHLIA

Du skriver: “Som nordmann kan jeg styre meg”

Ja, det tror jeg deg absolutt på. ;-)

Videre:

“Jeg tror Edvald Boasson Hagen får flere sjanser dersom verdens raskeste spurter velger en annen arbeidsgiver i 2012.”

Helt sikkert. Med Cavendish på laget, må nok Boasson Hagen finne seg at arbeidsoppgavene hans blir omdefinert så lenge de begge har kontrakt med Sky.

På den annen side: I flate massespurtløyper har neppe EBH særlig sjanse til å slå Cavendish selv om Cav skulle velge sykkelmerke fremfor Sky og havne i det belgiske laget…

HVIS Cav havner i Omega Pharma-Quick Step, så vil jeg bare si: Takk og pris for at André Greipel skal til Lotto-Ridley!!
(Det kan forøvrig også bli et spennende lag.)

Men hva med stakkars skadeskutte uheldige Tom Boonen? Det blir ikke lett å bli degradert fra å være Quick Steps hovedmann til å bli Cavendish’ hjelperytter i alle massespurtløyper.

Kanskje den jevne sykkelinteresserte belgier kan styre seg like mye for Cav i et belgisk lag som du kan styre seg for at han går til Sky?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Off topic:
Er det slik at en kommentar blir holdt igjen for moderering hvis den har mer en en lenke?

I en kommentar jeg skrev tidligere i kveld, ligger det to lenker. Kanskje skulle jeg dele kommentaren i to med en lenke i hver for å slippe å se

“Your comment is awaiting moderation.” ;)

PS: Jeg forstår veldig godt at du sikrer deg mot spam. Det må man jo gjøre her nå, og det har jeg for lenge siden gjort på min passive VGB-blogg. (Stjernestøv)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er vel ikke bare negativt for Boasson Hagen om Cav går til Sky? Edvald er ikke rask nok, eller frekk nok til å slå de beste spurterene på de flateste etappene. Men det skal jo heller ikke så mange bakker til før Cav detter av, og da har Sky Edvald. Se for eksempel fra Tour de France i år. Koster det virkelig så mye mer krefter å være sisteopptrekker, enn å spurte selv? Cavendish vil også fjerne en del av presset som ligger på skuldrene til Edvald, Wiggins og nå også Froome. Tror en Cav overgang til Sky er en bra ting, også for utviklingen til Edvald. Hilsen en stooor Edvald Boasson Hagen fan.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dei siste åra har laget til Cav vore bygd opp 100% rundt han. Når han har både den grøne trøya og vm-trøya å skilte med er det uaktuelt for han å få to-tre hjelperytterar for å hjelpe til i spurt (slik dei aller fleste andre spurterane har). Cav vil kreve heile laget, og heile laget må vere med på det. Forstår godt at han er populær blant sportsdirektørane, sidan han kan sikre 15-20 Grand Tourseirar på en sesong men finns det eit lag der ute som A; er klar for å ofre seg heilt for Cav, og B; er gode nok til å trekke han opp på same måte som HTC har gjort dei siste sesongane? Og om Cav finn eit lag han meiner er godt nok for han, er det nok mange som heller vil gå i brudd og køyre for eigne sjansar enn å taue på Cav.

Så gjenstår det å sjå om Cav er så ettertrakta som ein skulle tru…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Øyvind GH

Du skriver:

“Dei siste åra har laget til Cav vore bygd opp 100% rundt han. Når han har både den grøne trøya og vm-trøya å skilte med er det uaktuelt for han å få to-tre hjelperytterar for å hjelpe til i spurt (slik dei aller fleste andre spurterane har). Cav vil kreve heile laget, og heile laget må vere med på det.”

Veldig gode poenger. Helt enig i utgangspunktet.

Men hvis man skal tro lekkasjene angående Tdf, (jeg vet ærlig talt ikke om man skal det), så ser det ut til at Bradley Wiggins og kanskje Froome
kan bli sterke GC-kandidater, og hvordan harmonerer det med at Cav skal bruke hele laget på massevis av flate spurtetapper?

Hvordan i all verden skal Sky prioritere da?

Dersom det virkelig er tilfelle at det blir betydelig mer tempo og lettere, færre klatreetapper, og dessuten 9 kjedelige, flate massesprintetapper, ja da har vel Wiggings med sin tempostyrke en reell sjanse til å kjempe om seieren?

Skal han samtidig være hjelperytter for Cavendish på massesprintetappene?

Vanskelig regnestykke.

Det ser ut til at Sky vil få et veldig krevende luksusproblem, med vekt på _problem_ hvis neste års Tdf-rute blir slik ryktene sier.

Blir løypa slik, og hvis Cav går til Sky, vil EBH bli hjelperytter under hele TdF.

Men han kan jo få sjansen i andre ritt, f.eks ritt der Cavendish ikke deltar.

(HVIS ruta som det spekuleres i nå er riktig, synes jeg rent umiddelbart at arrangørene har gjort dårlige valg.)

“Så gjenstår det å sjå om Cav er så ettertrakta som ein skulle tru… ”

Ja, i alle fall blant lagkamerater med reelle muligheter for gode plasseringer.

Wiggings vil sikkert ha et lag som hjelper ham frem til best mulig sammenlagtplassering, og med Cavendish på laget, kan man jo se potensielle konflikter.

I TdF må de jo da kjøre med to kapteiner……

Kanskje best at Cav går til Belgia, tross alt.

I alle fall for Edvald Boasson Hagen og Wiggings.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00