av Anders K. Christiansen | 16. juli, 2011  

Exit Hushovd

HVOR GÅR HAN? Thor Hushovd har mange valg foran 2012-sesongen. Det sørger ikke minst årets Tour de France for. Foto: Anders K. Christiansen

HVOR GÅR HAN? Thor Hushovd har mange valg foran 2012-sesongen. Det sørger ikke minst årets Tour de France for. Foto: Anders K. Christiansen

Thor Hushovd startet Tour de France i håp om å vinne en etappe og hjelpe Tyler Farrar på best mulig måte. Halvannen uke senere har 33-åringen vunnet én lagtempoetappe, én individuell etappe – og utrolig nok: Han har syklet syv dager i den gule ledertrøya.

Kaptein Farrar? Én etappeseier og deretter en Tour i skyggenes dal.

Slikt legges merke til. Og en bedre jobbsøknad kunne knapt nordmannen ha sendt.

For kontrakten med Garmin Cervelo går ut etter denne sesongen. Og jeg er hellig overbevist på at Hushovd ikke blir værende i laget.

Verken Hushovd selv eller lagsjef Jonathan Vaughters vil si noe som helst siden UCI opererer med en 1. august-dato hva gjelder overganger i sykkelverden. I praksis er datoen naturligvis bare tøys, siden alle prater med alle under Tour de France.

Og selv om de ikke vil si det: Om noen uker kommer Hushovd og Vaughters til å erkjenne at de skiller lag ved sesongslutt.

Så er spørsmålet: Hvor går Thor Hushovd? Det er hva mange er nysgjerrige på i Tour-sirkuset om dagen.

Min personlige tankerekke henger ikke alltid på grep. Men her er den uansett:

Thor Hushovd går ikke til et spansk etter italiensk lag. Det handler om kulturforskjeller. Og om en dopinghistorikk som ikke imponerer nevneverdig. Han går heller ikke til Astana eller Katusja.

Fire lag fra «øverste divisjon» skal ha fattet interesse for nordmannen: BMC, Saxo Bank, Europcar og Vacansoleil.

BMC: Et lag som kan passe Hushovd bra. Han vil kunne få en sentral rolle i klassikerne, samtidig som Cadel Evans muligens synger på siste verset som sammenlagtrytter i Tour de France. Det kan gi Hushovd en kapteinsrolle i rittet. Stammen i laget er dessverre basert på det særdeles frynsete Phonak-laget. Lederne har blitt levnet liten ære når Floyd Landis har lagt kortene på bordet det siste året. Det er likevel verdt å merke seg følgende: BMC har solid økonomi og kan nok betale Hushovd de millionene han krever i årslønn. Kanskje det beste laget for Thor Hushovd?


Saxo Bank:
At Bjarne Riis har vært interessert i Hushovd tidligere er viden kjent. At han er særdeles interessert nå, virker også klart. Laget bør kunne passe nordmannen bra, men det er ett stort spørsmålstegn: Alberto Contador. Dersom spanjolen frikjennes i den pågående dopingsaken, sykler han Tour de France neste år også. Og da er det neppe rom for andre enn de åtte rytterne som skal hjelpe Contador til seier i verdens største sykkelritt. Bjarne Riis er noe bortimot besatt på å vinne Tour de France. Og da er trøya gul, ikke grønn.

Europcar:
Det franske laget, som har markert seg positivt i form av Thomas Voeckler i årets Tour de France, har bekreftet interessen sin. Men er ikke dette et skritt tilbake for tidligere Credit Agricole-rytter Thor Hushovd? Jo, utvilsomt. Samtidig: Han vil kunne få en klar kapteinsrolle, og frie tøyler i Paris-Roubaix.

Vacansoleil: Et lag jeg sliter med å plassere. Har tidvis vist offensiv kjøring, men i mine øyne skjemmes laget fryktelig av signering av to tvilsomme ryttere før årets sesong: Riccardo Ricco og Ezequiel Mosquera. Begge forsvant senere ut. Jeg tviler på at Hushovd ender her.

Team Sky? Glem det.

Hva så med Radioshack?
Nordmannen har sterke bånd i denne retning – i form av vennskapet til Lance Armstrong. Laget har fire kapteiner i Tour de France. Flertallet er aldrende, og samtlige har veltet ut av årets ritt. Men laget savner en soleklar ener i klassikerne. Laget har fått trygget fremtiden i form av et nytt sponsorat. Min personlige tanke: Hvor smart er det å knyttes til dette laget i den fasen saken mot Lance Armstrong er nå? Den pågående saken mot Tour-kongen kan både forstyrre på laget sportslig, lagets profil – og rytterne som sykler for dette merkenavnet. Iallfall dersom Lance Armstrong felles av etterforskerne.

Mange spørsmål – men bare ett svar når alt kommer til alt. Jeg tipper Thor Hushovd er i ferd med å få en anelse om hvor veien går videre.

Vi andre får smøre oss med tålmodighet.

Anders
Twitter: @VGNettAnders

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg tror Thor blir i Garmin pga klassiker-laget. Hans drøm nå er å vinne Paris-Roubaix og det er med Garmin han har den beste sjansen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tror han ender på samme lag som gilbert. Begge drar til en ny klubb.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva med HTC-Highroad? At Cav forsvinner til Sky etter årets sesong er jo en dårlig hemmelighet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Aleks: HTC-laget lever høyst farlig. Stapleton har bare noen uker på å finne en ny sponsor, før han gir opp og laget er historie. Derfor skal mye klaffe fot at Thor ender der.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Skjønner ikke egentlig hvorfor han skal bytte lag. Hans største drøm er jo tross alt å vinne Paris – Roubaix. Og Garmin har det beste laget i brosteinsklassikerne. Er jo også en mulighet for at Garmin kjører for grønn trøye neste år. Og da må jo til og med Vaughters gjennom de amerikanske brillene se at Thor har større mulighet enn Farrar.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er jo mulig at pipa har fått en annen lyd i løpet av Touren. Uansett, Thor må ha et solid lag rundt seg for klassikerne, det må jo være det viktigste. Synes også at han har fått en helt fin rolle under årets Tour for Garmin-Cervelo. En forholdsvis fri rolle. Hvorfor trenger han egentlig mer?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Burde ikke lag som Rabobank, Quickstep, Lotto og kanskje FDJ vært nevnt som mulige nye arbeidsplasser for Thor?
Jeg anser flere av disse lagene som mer, i hvert fall minst like, aktuelle som de lagene som du nevner i bloggen.
Jeg ser at det er flere ting som må “klaffe” i flere av disse lagene for at Thor skal få en stor nok, sikker plass i laget, men jeg ser det ikke som uaktuelt.
Det som er sikkert er at uansett blir det spennende å se hvor han havner, og vi får bare håpe han havner på et skikkelig lag som passer han bra.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Thor visste da han skrev under for Garmin at han ikke fikk muligheten til å kjøre for den grønne trøya, så det er ikke noe å være sur for.
I Garmin har han en lag som ligger i forkant på utstyrsfronten, og er proffe på alle områder. Laget er som nevnt et av de beste å være på hvis man ønsker en seier i brosteinsklassikerne.
Gjennom en rå lagtempo, og god kontrollering av feltet i dagene etterpå, har laget bidratt til Thors beste TDF-uke noensinne.
Og hans beste TDF-øyeblikk gjennom tidene hadde ikke vært mulig å få til hvis han hadde fått viljen sin tidligere, og hatt ca 40 grønne poeng ekstra da han gikk i brudd.
Man kan ikke få i både pose og sekk.
Tenk sport, ikke økonomi, og bli i Garmin. Der er sjansene for en Paris Rubaix-seier størst. Og for herlige etappe-seire i TDF.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Anders K. Christiansen

Jeg kjøper ikke helt tankegangen din her, og synes du blir litt diffus.

Hvorfor er du “hellig overbevist ” på at Hushovd ikke blir i Garmin Cervelo?

Fordi Tyler Farrar er en bedre spurter enn Thor?

Du påpeker jo dopingfortid både hos stammen i BMC og i Radioshack. Og når Contador, både med den aktuelle saken med positive prøver, og gjennom hans fortid i Astana, som jeg nærer stor mistro til, er soleklar kaptein og den alle kjører for i Saxo Bank, har Saxo Bank dessverre mistet mye av den tidligere troverdigheten, i alle fall for meg.

Hvis Hushovd vil fremstå som en seriøs antidopingrytter, bør han ikke gå til Saxo Bank så lenge Contador er i stallen.

Jeg synes at

@Roffe har gode poenger.

Hvorfor ikke bli i Garmin Cervelo?

HVORFOR?

Kan du forklare det?

(Jeg vet at ryktene,særlig om overgang til BMC går, men jeg vil gjerne lese en sykkekfaglig begrunnelse fra deg,)

Du skriver:

“Om noen uker kommer Hushovd og Vaughters til å erkjenne at de skiller lag ved sesongslutt.”

Kanskje har du rett.

Men HVORFOR?

Jeg etterlyser en fornuftig begrunnelse i bloggposten din.

Hushovd har jo hatt svært stor suksess i laget i årets TdF.

Det er neppe realistisk at han på nytt blir en ren spurter som Cav og Tyler, og hvor kan han da få bedre vilkår enn i Garmin?

Hvis ryktene taler sant, at Gilbert og Hushovd ønsker å sykle på samme lag, tyder jo mye på BMC.

Jeg er ikke riktig sikker på rollefordelingen mellom dem som lagkamerater, selv om den er rimelig grei i vårklassiskere. Bortsett fra Ronde van Vlaanderen. Der ønsker vel begge toppresultater?

Europcar – joda, sikkert kapteinsrolle. men MÅ Hushovd til enhver tid være kaptein?

Gi han kapteinsrolle og frie tøyler der han kan hevde seg, og glem at han blir den ENE som laget jobber for, bortsett fra (kanskje) i Paris-Robaix.

Men der er jo Cancellara i en særklasse, hvis han bare får et godt nok lag rundt seg. Det hadde han ikke i år, men Leopard Trek vil nok sørge for å gi Fabian den støtte han trenger i 2012.

Og da er Hushovds sjanser til å vinne det legendariske brosteinsrittet dårlige.

Men i brosteinsklassikerne bør han likevel få kapteinsrolle.

Du skriver:

“Jeg tipper Thor Hushovd er i ferd med å få en anelse om hvor veien går videre.”

DET er vel ikke akkurat tipping. Anders!

Hushovd vet sikkert hva han vil. Og snart får vi også vite det.

Spørsmålet ditt burde kanskje heller være, – (når den tid kommer)

Valgte han riktig, etisk og sportslig?

Morsomt at han vant i Lourdes, – en by som det er delte meninger om, etter hva jeg har forstått.

Men han gjorde jo et slags mirakel der, i byen som sikkert er slitsomt for sportsjournalister, men som betyr uendelig mye for mange mennesker.

Og NÅ har Thor satt det hellige stedet (for katolikker) på kartet for nordmenn!

Godt jobba! =)

Håper du svarer på spørsmålene våre.

VGs journalister er generelt skandaløst dårlige til å følge opp kommentarer på VGB, og det er en av flere grunner til at de fleste toneangivende bloggere er forsvunnet, enten til egne blogger, til Bloghog eller ( for noen debattbloggere,) til Kontovers.

Vi har jo etablerte og kjente bloggere på VGB, under nick, men har valgt å forlate portalen. Men selv om jeg ikke blogger under mitt vgb-nick, så MÅ jeg jo følge bloggen din. :)

(Og bloggen til Jens Voigt)

Sorry for digresjonen.

Du er jo blant topp tre blant sportsjournalistbloggere når det gjelder å respektere de som kommenterer og å svare.

Lykke til i Alpene!

Det blir fryktelig og nervepirrende spennende!

Gruer/gleder meg……

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Etter Hushovds flotte seier i Gap er det vel enda større grunn til å stille sprsmål ved hvorfor han burde forlate Garmin Cervelo?

Jeg synes Jonathan Vaughters har en fin lagfilosofi, som også i høy grad kommer Hushovd til gode.

Viser ikke fasiten at det var riktig å ikke stresse for grønn trøye i touren og tenke spurt, spurt, spurt?

Når har Hushovd hatt større suksess og utviklet seg like mye som i år?

Hva kan han vinne på å gå til Saxo Bank Sungard som per i dag ikke akkurat imponerer, og som er bygd opp rundt en spanjol, og med flere kjente spanjoler i stallen?

Du sier:Thor Hushovd går ikke til et spansk etter italiensk lag”

Saxo Bank er jo halvt spansk…

Men selvfølgelig, hvis han vil kjøre på samme lag som Gilbert, blir det jo BMC…

Så får vi bare vente og se.

mvh

Ragnhild

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00