av Anders K. Christiansen | 13. juli, 2011  

En dag på Tour

Navlebeskuende? Joda, kanskje. Men her er i alle fall en relativt vanlig dag på jobb under Tour de France for en skrivende VG Nett-journalist.

Søndag 9. juli i tekst og bilder:

rommet

08:00: Alarmen på iPhonen ringer. Det er begrenset hvor mye jeg har maktet å rote på 9 timer, der jeg har sovet i sju av dem. Likevel bruker jeg tid på å få alt ned i den samme kofferten jeg nettopp kom med. Gardina trenger jeg ikke trekke fra, jeg har skjønt det for lenge siden: Det fortsetter å regne i årets Tour de France.

kart

En viktig del av dagen: Før jeg vinker farvel til et helt ordinært hotell i Clermont Ferrand, studeres kartboka – også kalt «bibelen» og «roadbook-en». Kjært barn har mange navn – også her. Boka inneholder drøyt 230 sider, der hver eneste etappe er beskrevet i detalj over ni sider. Her står det hvor pressen bør kjøre for å komme kjappest mulig frem, hvor det skal parkeres, hvordan man kommer inn i løypa, løypeprofil, hvordan de siste kilometerne ser ut for rytterne – og annen vesentlig informasjon. For lite tid på kartboka kan gjøre at man kjører feil, kommer inn i en gate der man ikke slipper forbi et gjerde – og oppleve at tida flyr. Det betyr stress, noen kanskje at man ikke rekker det man skal. Så altså: Kartboka er en god venn.

bilen

10:00: Avreise til etappestarten, for anledningen i Issoire. Ifølge GPS-en er kjøreturen på beskjedne 30 minutter. Med kø og parkering kan man fort regne det dobbelte. Minst. Får omsider parkert.

starten

Får noen ytterst få sitater av Hushovd, noen flere av teamsjef Jonathan Vaughters. Kaster meg i bilen og skriver en sak med PC-en på fanget. Saken – og bilder – sendes med hjelp av mobilen på epost, og publiseres av redaksjonen i Oslo. Er det tid, kan man selvsagt også prate med andre ryttere. De fleste gjør imidlertid bare intervjuer i to-tre minutter før start. Og siden man aldri vet når vedkommende kommer ut av lagbussen, blir det mye venting. Mens man venter – så forsvinner gjerne de andre rytterne man skulle pratet med.

kart2

12.15: Idet rytterne gjør seg klare til å starte på dagens etappe, setter jeg kursen mot målbyen. De to foregående dagene har det vært 270 kilometer fra start til mål. I dag er avstanden latterlige 65 kilometer. Hvilken glede! I løpet av 11 etapper har leiebilen rukket å rulle over 4000 kilometer. Eller sagt på en annen måte: Jeg er mektig lei av låta «Vamos a la Playa» – eller noe slikt – på fransk radio.

pressesenteret

14:05: Pressenteret er forholdsvis stort. Det store, store flertallet av alle disse er skrivende journalister. TV og radio med rettigheter har sitt eget område i målområdet – helt uavhengig av hva du ser på bildet. På pressesenteret overværer vi dagens Tour-etappe på TV, samtidig som det surfes innom blogger og nettsteder, kommuniseres med de på jobb i Oslo. Det er fortsatt tre timer til rytterne er i mål, noen ganger benyttes tida også til å skrive ut andre saker man har på blokka – men ikke har rukket å fullføre ennå.

lunjsen

Hektisk dag i sykkelfeltet: Først velter Contador. Deretter fyker flere sammenlagtryttere, som Alexander Vinokourov ut av rittet etter en dramatisk massevelt. Deretter blir Juan Antonio Flecha påkjørt av en pressebil. Johnny Hoogerland fyker inn i et piggtrådgjerde bare sekunder senere. Det går høylydte gisp gjennom pressesalen. Før alt dette rakk jeg få en matbit i pressesalen. Takker nei til vin. Bilkjøring og alkohol er en dårlig kombinasjon. Jobb og alkohol er nesten like ille.

tv

De siste kilometerne blir alltid sett på TV i et eget pressetelt i målområdet. Står cirka hundre meter etter målstreken, slik at man kan hoppe ut i traseen idet rytterne kommer i mål. På bildet i blått: Kollega Jann i NRK. For ordens skyld: Bildet er, som det eneste, tatt dagen før.

loypa

Komplett kaos etter målgang. Prøver å følge Sky-boss Dave Brailsford, vel vitende om at han jakter Juan Antonio Flecha, som har blitt påkjørt av en bil, etter målgang. Da Thor Hushovd kommer, må jeg droppe tanken og endre strategi. Valg foretas hele tiden i forhold til hvem man ønsker kommentarer fra. Man får ikke alle. Ofte må man nøye seg med én eller to. Når man er ferdig med dem, har de andre kildene forlatt området allerede. På bildet er ryggen til Dave Brailsford – samt Leopard-rytter Linus Gerdemann.

david

Utenfor bussen til Garmin Cervelo står David Millar. Han var en av rytterne som tok telling med rundt ti mil igjen å sykle. Briten har vondt, men vet at andre har det verre.

hoogerland

Får noen ord med sjefen til Johnny Hoogerland. Ulykkesfuglen selv sitter her i sykebilen etter den vanvittige påkjørselen tidligere på dagen.

kaos

Kaoset i målområdet fortsetter: Lagbussene er parkert i en så trang gate at det verken er plass til folk eller andre biler. Bak den parkerte personbilen blir en person røsket opp av en rullestol, slik at han ikke blir påkjørt og dratt med av bussen til Liquigas. Minuttet senere fikk sidemannen min en personbil kjørende over den ene foten sin. Og ja: Han skrek.

Kl. 21.30: Velger å sette strek på pressesenteret. Saker er sendt til VG Nett og VG-papir. Hopper i bilen og jakter en restaurant, vel vitende om at de fleste stenger sånn cirka nå en søndags kveld i dette området av Frankrike. Stopper på hotellet hvor Saxo Bank og Alberto Contador bor. Bestiller en stor biff – bare kanskje fri for clenbuterol. Deretter har jeg fortsatt en times bilkjøring igjen til hotellet.

borg

pool

23.15: Fremme på Chateau de Salles, et hyggelig lite slott fra 1500-tallet. Sykkellaget Katusja bor samme sted i natt, viser det seg. Internettlinja er svært variabel, men setter meg i resepsjonen og skriver en kveldslogg til Oslo – før jeg går løs på en sak tiltenkt papir i neste uke. Sveiper også over noen internasjonale nettsider en siste gang.

01.00: God natt. Opp om sju timer: Da venter Leopard-Trek-pressekonferanse.

egorsilin

PS! Dagen etter smalt bomben om at Alexander Kolobnev er tatt for doping. Russeren bodde på rom 23 på Châtteau de Salles. Jeg bodde på 24. Eller sagt på en annen måte: En lang dag på jobb. (På bildet: Kolobnevs romkamerat Egor Silin, på vei tilbake til hotellet fra politistasjonen).

tatt

VG dagen derpå.

@VGNettAnders

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Interessant innfallsvinkel :)

Men hvorfor skriver du stor bokstav som nummer to i ordet Iphone? Ser jo ut som en førsteklassing som skriver. Når det kommer et produkt som heter aPPlE DreamApP så skriver du det slik også? Kommer til å bli jævelig vanskelig etterhvert.

Hvorfor er Iphone det eneste varemerket nevnt? Hvorfor ikke:
“Jeg kikket ned på Omega uret mitt, det viste 10. Jeg tok den svarte AdiDas sportsbaggen min med de gule HuMMel skoene og kjørehansker fra VegGGaO. Klar for nok en dag i min nye BmV i Tour de France.

Ellers gode journalister fremstår som grensesprengende naive og bent frem dumme, når de sleiker ryggen til amerikanske markedsførere på denne måten.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En utrolig kul artikkel! :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Utrolig bra artikkel! Likte den meget godt!

Han har skrevet iPhone riktig…… D er sånn d skrives iPod,iPad skrives på denne måten også

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fin artikkel!

BMW skrives som du her ser med W og ikke V, Lars. Flisespikkeri er tydligvis greia…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Takk for en interessant sak. Stilig for oss å få innblikk i din hverdag i Touren. God Tour videre (eller kanskje det var feil å skrive Tour med stor T… Utrolig hva folk kan henge seg opp i… ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00