av Anders K. Christiansen | 5. juli, 2011  

Hushovd vekker oppsikt

POPULÆR: Thor Hushovd, her i den gule ledertrøya i Tour de France. Foto: Scanpix

POPULÆR: Thor Hushovd, her i den gule ledertrøya i Tour de France. Foto: Scanpix


I en verden der intern selvjustis, allianser og respekt er nøkkelord, har Thor Hushovd alltid vært en populær figur. Har er godt likt av de andre rytterne i sykkelfeltet. Det er i seg selv hyggelig – men også nyttig når nordmannen trenger en sportslig håndsrekning fra tid til annen.

Samtidig har sørlendingen alltid hatt en høy stjerne hos sykkelinteresserte franskmenn foran TV-apparatene.

Det blir gjerne sånn når man vinner sykkelritt for et fransk lag (Credit Agricole) i en årrekke – og når man mer enn gjerne snakker flytende fransk med alt og alle.

Det spørs likevel om ikke Hushovd har satt ny personlig rekord i «kudos-sanking» de siste dagene. For det nordmannen har gjort til nå i årets Tour de France vekker oppsikt.

For å ta det ferskeste sist: I går tilbød han seg å ta hele straffen på sine skuldre da juryen disket både Mark Cavendish og ham selv fra en mellomspurt. Det fikk selv Cavendish til å heve to øyebryn. Han har aldri vært Hushovds beste venn – men i går brukte han ord som «gentleman» om rivalen.

Da jeg snakket med to amerikanske journalistkollegaer etter rittet, sperret de opp øynene da de hørte om Hushovds Jesus-inspirerte forslag overfor juryen. Deretter begynte de å skrive: Dette var en god sak, var de enige om.

Men det var flere som var fornøyd med Thor Hushovd i går: Spør etappevinner Tyler Farrar. Han fikk verdensmesteren – for anledningen iført gul ledertrøye i Tour de France – som opptrekker. Det skjer knapt i det franske rittet: Den gule trøya skal beskyttes. Den gule trøya sykler ikke for andre.

Eller for å bruke Farrars egne ord: – Thor hadde ikke trengt å gjøre dette. Men han gjorde det likevel.

Nå hører nok følgende med til historien: Alt dette er langt enklere for Hushovd i år, ettersom han nektes å sykle for den grønne poengtrøya av sin egen lagsjef, Jonathan Vaughters. Hadde poengkampen vært like intens som vanlig, ville nordmannen trolig gjort andre valg.

Samtidig er oppførselen hans nyttig når han nå skal selge seg inn for andre lag foran neste sesong. Han fremstår som feltets snilleste gutt, som i tillegg er en lagspiller av rang. Det siste er noe alle sportsdirektører ønsker seg.

I dag sykler Hushovd i den gule ledertrøya for femte gang i løpet av sin egen Tour-karriere. Det er ikke usannsynlig at han mister den i ettermiddag. Men nordmannen har vunnet en hel del likevel.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Han mister nok trolig trøya i dag ja, men touren har uansett vært en suksess. Egentlig samme hvordan det går fremover.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette var et innlegg jeg støtter med hver kilo av kroppsvekten min … og hvert sykkeltråkk .. og hver motbakke som forseres .. og kan bare henge meg på med at Thor gør TdF til en enda større begivenhet! Takk til thor for holdning, innsats og trøkk!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tour Hushovd er en stor idrettsmann. Ettertrykkelig bevist i løpet av årets tour…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Gentleman har Thor alltid vært. Men det må vel også tilføyes at Cav. satt på hjulet til Gilbert og at Thor ønsket å overta den plassen. Den dagen en liten sprinter som Mark tillater å bli skjøvet til side av en stor sprinter som Thor, må han se seg om etter en annen jobb. Det forklarer reaksjonen hans, som Thor aksepterte. No problem.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Thor er en stor idrettsutøver. At han drar opp J. Dean og T. Ferrar i går ser jeg ikke på som en overraskelse, men måten han gjør det på – helt utrolig. Det er kun Rojas og Feillu som klarer å følge toget til Garmin med Thor i spissen – resten flere titalls meter bak.

At Thor sier han ikke går for grønn trøye har jeg vanskeligheter for å tro på. Er det et år han virkelig har muligheten på å stå i grønt i Paris, så er det virkelig i år.

Råtips; Thor sitter i gult ETTER dagens etappe. Oksen imponerer, selv i de tunge siste 2km!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Thor er pr tiden den største – den beste – den mest sympatiske – den sterkeste – den lureste…:) Herlig!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tja, hvem vet om ikke det er nå som “målet er nådd”, at han vil yte det lille ekstra uten presset om å lykkes? Jeg tror vi får se mer til Thor i år.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hej

Er dansk, men bor i Norge.
Det vil være synd, hvis han ikke kommer i den grønne trøje! Hvor mange er kommet til Tour’en i VM-trøjen, kørt i den prikkede, den gule OG den grønne! Ikke mange, tror jeg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Må få seg en etappe seier nå, og komme helskinnet ned fjellene så er vi der!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er bra! Thor fremstår på en måte som vi nordmenn helst vil at resten av verden skal oppfatte oss, men som vi dessverre sliter mer og mer med. Etter at alt for mange nordmenn har fått mer penger mellom hendene enn det som sunt er, fremstår dessverre flere og flere av oss som ufordragelige tullinger. Thor retter heldigvis opp mye av det intrykket!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For noe vås! Thor har ALDRI før syklet for andre enn seg selv. Nektet å trekke opp O’Grady i 2003, nektet å kjøre for Arvesen i OL i 2008, osv.

I går var han TILSYNELATENDE en gentleman. Fakta er at han ikke har gitt seg i kampen om den grønne trøya, og eneste grunnen til at han ville “kjøre for” sin lagkamerat, var at han da selv også kom til å komme langt fram i spurten, han ble til slutt nummer 6 og er fortsatt med i kampen om den grønne.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hyggelig å høre Henrik! Det må vel være en rekord i så fall?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Leif:
Utrolig hvor sikker du er på at du har fakta og hva Thor Husovd aldri ville ha gjort og hvordan han bare spiller gentleman.. Har du mer førstehåndsinformasjon? TV2 trenger helt sikkert flere sykkelreportere og -journalister, og du med dine kunnskaper må jo bli et førstevalg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Thor Hushovd har for lenge siden vist seg som en idrettsmann med moral ut over det vanlige i dagens klima. Gårdagens episoder bare setter flere streker under påstanden.

Det Thor Hushovd driver med er STOR idrett, MÅTEN han utøver den på, og derved fremstår som ambassadør for idrett generelt er enda større. Er det noe man trenger, så er det noen som tufter sin idrett på gammeldagse verdier; at den som vinner er den som er sterkest og ærligst, uten renkespill, juks, tukling med egen eller konkurrenters kropp eller utstyr.

Før i tiden hadde man et begrep; “usportslig opptreden”. I dag lar begrepet seg vanskelig definere. Thor begynner å sette standarden tilbake!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er dansk og bor i Danmark. Thor er også populær her. Uanset hvad der sker er der garanti for action og spænding når han er med. Det virker som om han har fået styr på temperamentet og virker mere rolig både under løb og under interviews. Sympatisk fyr. At han under Tyler Farrar en etape sejr efter at have båret tre forskellige vindertrøjer på tre dage er stort. Han kunne selv have taget den

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Rekord er det nok neppe:p Husk at Gilbert både har vært rettmessig eier og etter dagens etappe også har kjørt i alle trøyene denne sesongen(utenom hvit selvsagt). Thor hadde bare klatretrøya på lån

Gode gamle Eddy vant også alle trøyene i Paris samme sesong.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

gjør godt i hjertet at Nordmenn viser seg fra sin beste side i utlandet.

Til Leif, gi deg… slutt å ta dette “sofakrok” rittet ditt så seriøst og støtt dine landsmenn… Hvis Thor har gjort noe for å såre dine små følelser er jeg sikker på at han tar det også på “sin kappe”… hehe

Hva har du gjort for Norge i det siste Leif? :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Thor beholder trøya i dag! Jeg tror faktisk at han også tar Gilbert i dag. Virker utrolig sterk for tiden

http://www.utstyrsfreak.blogg.no (bloggen for deg som er glad i sport og utstyr. oppdateres daglig)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva er poenget med denne nasjonalistiske masse-onaneringen?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Han.

Det er vel ikke helt noyaktig aa si at Cav satt paa julet til Gilbert. Thor satt paa det julet, men saa skiftet Gilbert spor til venstre, inn foran Cavendish. Hushovd fulgte etter, og der started duellen. Greit nok at begge eller ingen av dem fikk straff.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Som nevnt i dag tidlig: Thor er pr tiden den største – den beste – den mest sympatiske – den sterkeste – den lureste…:) Herlig!!!

Og jammen knuste han et par klatrere i dag også. Det er bare imponerende, fantastisk og gjør meg så utrolig godt:)

Go Thor go!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå skal jo også sies at de fire poengene ikke betydde så mye for Thor, siden han i utgangspunktet ikke kjører for den grønne trøya. Og tilbudet om å ta Cavendish straff anser jeg egentlig bare som en vennlig (verbal) gest, som han måtte vite at juryen ikke ville godta.

Men at han vekker oppsikt og får mye fortjent positiv internasjonal oppmerksomhet, er sikkert.

Det var selvfølgelig flott at han viste seg som en lagspiller og trakk opp for sympatiske Tyler Farrar, som nå klarer å se fremover og fokusere på sine oppgaver.

Men enda finere var at opptrekket og spurten satt perfekt, både for Thor, Julian Dean og til slutt for Tylar.

FANTASTISK flott opptrekk!

Vakre sykkelsekunder som bare blir bedre i repetisjon. :)

Veldig fint og rørende at Tylar Farrar vant i går.

Vi så jo motsatsen i HTCs taktikk før samme spurt. Underlig at et “superspurtlag” kan gjøre så mange feil på en gang.

Så i går så vi altså veldig klart forskjellen på en spurt tatt ut av læreboka med Thor som anfører, og på et mislykket opptrekkforsøk.

Og så må vi ikke glemme et annet hovedpoeng som du kanskje underkommuniserer i bloggposten:

Garmin Cervelo hadde TO oppgaver i går: Bekytte trøya og jakte på etappeseier, de gjorde og de klarte begge delene, så honnør til laget for utmerket utført dobbeltoppgave!

Ved å trekke opp Tyler, og lykkes i det, ville jo dessuten Thor forsvare trøya likevel, så da var det vel ikke mer enn rett og rimelig at han gjorde det selv om han i utgangspunktet ble fristilt? To fluer i en smekk…

Du sier:

“Samtidig er oppførselen hans nyttig når han nå skal selge seg inn for andre lag foran neste sesong. Han fremstår som feltets snilleste gutt, som i tillegg er en lagspiller av rang”

Og det vet han nok godt selv, og vet å utnytte det. Og det skulle bare mangle om han ikke gjorde det. Å få venner og bygge opp imaget er viktig.

Forskjellen på Hushovds og Cavendish sin reaksjon etter diskingen var så påfallende at det selvfølgelig også ble lagt merke til av alle som fulgte med.

Thor fremstår som en moden person. Det samme kan vel ikke alltid sies om Cavendish?

Men å si at han var “Jesus-inspirert”, er vel litt drøyt? ;)

Egentlig tror jeg Thor Hushovd er MINST like stor i andre europeiske land som han er i Norge, rett og slett fordi det fremdeles ikke er slik at majoriteten av nordmenn er bitt av sykkelbasillen, mens sykkel er en stor idrett med enorm interesse på kontinentet.

Jeg mener likevel at det Hushovd gjorde i dag i Mur-de-Bretagne, kanskje var det sterkeste og råeste han noengang har gjort. Jeg hadde ikke på forhånd trodd at han skulle klare å komme inn sammen med de aller sterkeste klatrerne og jeg anså det som urealistisk at han skulle beholde den gule trøya etter dagens etappe. Så feil kan man ta!

Men for en arbeidsmoral og kolossal motivasjon han må ha hatt for å ta ut alt han hadde og kanskje enda litt til!

Utrolig styrke.

Likevel: som et apropos til kommentarene i tråden: Det finnes flere outstanding ryttere i TdF som er minst like gode, sterke og smarte om Thor er. Noen er til og med så gode at de kan vinne sammenlagt, la oss ikke glemme det.

Vi kan godt hylle Thor uten å ta helt av i nasjonal sjåvinisme.

Thor har hatt fullklaff de første dagene, ikke minst takket være lagtempoen.

Men i dag gjorde han virkelig den aller tyngste jobben, som syntes å være omtrent over grensen, helt for egen maskin!

Fint innlegg, Anders!

Håper du og de andre journalistene har gode og spennende dager i Frankrike! Lykke til videre!:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kanskje det er denne endringen som skal til for at Hushovd skal gå helt til topps. Det kan lønne seg å ha litt karma tilgode i slike konkurranser

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fin utvikling av Thor. Ta en Jalabert, Thor! Laurent Jalabert var spurteren som ble fjellgeit…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kjere me – hvorfor analysere hver tøddel og gjøre det så laaangt…

- det er bare herlig med slik idrett og slike store folk som Thor, han YTER bare best når han skal – og er en av de mest verdsatte og sympatiske syklister pr dato!

Go Thor Go!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Askis

Jeg for min del liker å analysere litt, sånn ER det bare.

Du skriver:

“det er bare herlig med slik idrett og slike store folk som Thor, han YTER bare best når han skal – og er en av de mest verdsatte og sympatiske syklister pr dato!”

Det er jeg helt enig med deg i.

Men han er ikke den _eneste_ verdsatte og sympatiske rytteren.
Det var i grunnen bare det jeg ønsket å si.
Kanskje fordi jeg er relativ “nøytral” og ikke ser touren utelukkende med norske øyne.

Mine favorittlag er nok Leopard Trek og de to belgiske lagene,Omega Pharma Lotto og Quick Step, men i år har jeg også fått stor sans for Garmin.

Så vil jeg tilføye at Thor Hushovd, slik han sykler i dag, er en betydelig mer interessant rytter enn da han nesten utelukkende fokuserte på spurt.

Synd med Tom Boonen i den farlige etappen i dag. Tappert gjort av ham å komme til mål. Spent på om han har brukket kragbeinet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00