av Anders K. Christiansen | 29. juni, 2011  

Derfor tror jeg Schleck slår Contador

DUKET FOR NY DUELL: Andy Schleck (t.v.) skal forsøke å slå Alberto Contador for første gang i Touren. Foto: AFP

DUKET FOR NY DUELL: Andy Schleck (t.v.) skal forsøke å slå Alberto Contador for første gang i Touren. Foto: AFP


Jeg innrømmer det først som sist: Det er meningsløst å fremstå som skråsikker. For det er jeg ikke. Det er de færreste.

Duellen mellom Andy Schleck og Alberto Contador kan tippe begge veier. Det vet alle – ikke minst hovedpersonene selv.

Men dersom jeg dyttes opp i et hjørne og blir tvunget til å navngi den rytteren jeg tror mest på, så sier jeg Andy Schleck. Ikke fordi jeg personlig håper på luxembourgeren, jeg har et forholdsvis nøytralt forhold til den gule trøyekampen – Contadors dopingsak til tross.

Men dette påstår jeg: Andy Schlecks sjanser er betraktelig større enn i fjor. Så gjenstår det å se om det holder mot en spansk Saxo Bank-stjerne, som isolert sett er verdens beste etapperytter.

Fordel nummer én: Alberto Contador syklet en beintøff utgave av Giro d’Italia for bare noen få uker siden. Det var en voldsom belastning, som han også selv har bemerket. Det blir spennende å se hvordan Contador takler to så harde ritt så tett på hverandre.

Fordel nummer to: Jeg har vært heldig nok til å få se danske Niels Christian Jungs kommende dokumentarfilm om Andy Schleck, der 26-åringen følges tett med kamera fra desember og frem til dags dato. I DR-filmen «Andy Schleck Tour» avslører sykkelrytteren hvordan han har jobbet systematisk med det som har vært hans svakhet tidligere: Temposykling. Han avslører også sine egne testresultater, som er betydelig bedre enn for et år siden. Nå er det bare én individuell tempoetappe i årets Tour, men la det være klart: Den kan bli avgjørende.

Fordel nummer tre: Fränk Schleck. Storebror forsvant tidlig ut av fjorårets Tour. Det var utvilsomt et gedigent slag i ansiktet på Andy. Både fysisk og psykisk. I år får vi ta utgangspunkt i at det samme ikke skjer. Og i så fall møter Alberto Contador en helt annen slagstyrke enn i 2010.

Fordel nummer fire: At den pågående dopingsaken kan være energikrevende for Contador, synes å være hevet over enhver til. Han takler det tilsynelatende bra, det skal sies. Men under Tour de France blir medieoppmerksomheten en helt annen enn hva han har opplevd til nå. Trøkket blir en enormt rundt spanjolen. Det kan bli en utfordring.

Nå skal følgende sies: Contador har også byttet lag før årets sesong. Han er paradoksalt nok under Bjarne Riis – som var Schlecks sjef i fjor – sine vinger. Det kan være en fordel for spanjolen, selv om ikke lagkameratene regnes som like sterke som de på Leopard-Trek.

Riis er en taktisk ringrev. Han kjenner Andy og Fränk Schleck bedre enn de aller fleste. Og han vet hvilken enorm kapasitet Alberto Contador besitter.

Dersom noen skal klare å vinne Giro d’Italia og Tour de France med et par måneders mellomrom, så er det nettopp Contador.

I dokumentarfilmen til Niels Christian Jung, som skal vises på NRK kommende lørdag, sier Andy Schleck følgende:

«I 2009 var jeg fornøyd med å bli nummer to. Jeg kunne ikke slått ham det året. Men i fjor var det så jevnt, til og med på tempoen. Da jeg gikk opp på podiet, gikk det opp for meg at jeg ikke hadde kommet på andreplass. Jeg hadde tapt Tour-en».

Om noen dager starter jakten på revansj. Jeg tror Andy Schleck griper sjansen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg tror også Andy tar Touren i år! Blitt tettere og tettere de siste åren!

http://www.utstyrsfreak.blogg.no

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

eg trur basso vinner tdf i år, han har eit sterkt lag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synes dette var en god analyse, Anders!

Nei, sikre kan vi ikke være, og Contador virker jo fryktinngytende sterk, men de momentene du nevner, er viktige.

Jeg vet ikke hvor lang tid en rytter av Contadors format trenger på å restituere seg etter Giro d’Italia. Men at det må være enormt hardt kan det vel ikke herske tvil om.

Personlig må jeg si at det er merkelig at dopingsaken mot Contador ikke er avsluttet. Hvorfor utsette den til i august? Er det fordi man vet at uten Contador forsvinner et av tourens viktigste trekkplastre: Den forventede kampen mellom ham og Andy Schleck?
Det virker kynisk, mener jeg. Jeg sitter med en litt ekkel følelse av å ikke vite om Andy Schlecks hovedmotstander egentlig skulle ha vært utestengt på grunn av doping…

Tenk på alt oppstyret i ettertid rundt Lance Armstrong! Om Contador skulle bli vinne touren i år igjen og etterpå bli dømt for doping, vil det bli en svært stor belastning for TdF!

Angående din fordel nr tre, Fränk Schleck: Ingen tvil om at han gjør en stor forskjell under klatreetappene, og siden han slipper å sykle brosteinsetapper i år, er nok mulighetene større for at han skal kunne komme seg uskadet gjennom touren og være der for lillebror.
Men: HELE Leopard- Trek virker sterkere enn Saxo-Bank, i alle fall på papiret.

Fabian Cancellara, Linus Gerdemann, Maxime Monfort, Jakob Fuglsang, Jens Voigt, Stuart O’Grady og Joost Posthuma er ikke smågutter, de heller.

Jens Voigt og Stuart O’Grady har alltid vist seg å være hardt arbeidende, sterke og lojale hjelperyttere, og Jakob Fuglsang gjorde virkelig en heroisk innsats i fjor i fjellene etter at Frank ble skadet. Og Fabian ER jo verdens beste temposyklist og en av verdens beste endagsryttere, så dette mannskapet ser svært lovende ut.

Jeg er mer usikker på laget til Bjarne Riis. Hvem vil spille den største rollen her for å hjelpe Contador?
Men som du sier: Riis er en ringrev og en taktiker.

Spennende og morsomt blir det helt sikkert uansett.

Jeg heier på Andy Schleck, mest fordi jeg er supporter til HELE Leopard Trek.:)

Forresten:Hva tenker du er grunnen til at Vansummeren ble vraket fra Garmin-Cervelo? Overraskende at vinneren av Paris-Poubaix ikke fikk starte?
Jeg følger mye med i belgiske media og i belgiske nettdiskusjoner, og der er meningene om uttaket svært forskjellige.

Og så alt tullet med Wim Vansevenant! Håper virkelig det er en solo-sak og ikke har noe med Omega Pharma-Lotto å gjøre, slik at ikke folk begynner å stille spørsmål ved dette laget og med Gilbert!

(Unnskyld digresjonene, men belgiske lag og ryttere opptar meg.)

Honnør for flott artikkel!

Lykke til i Frankrike! :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

tror dopingsaken krever mye energi og han har definitivt ikke fått trykk av media på dette tidligere. ELLER VENT! han vant giron, nei han vant ikke han knuste alle! ga ikke dette oppmerksomhet?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kalle: Jeg har jobbet på både Giro og Tour, og tro meg: Forskjellen hva gjelder medietrøkk er stor. Tour de France er noe helt eget. Journalistene er flere, de er overalt – og de er langt mer pågående enn under Giroen.

Ragnhild: Takk for det. Enig i at Leopard-laget er sterkere, selv om en rytter som Navarro har vist seg som en særdeles god fjellhjelper for Contador. Og han er ikke den eneste. Saxo Bank er bra de, men Leopard bedre.

Ja, frustrerende at saken haler ut i tid. Det mener alle. Og om man skal være ærlig: Det er nok ikke Contadors skyld, men en svakhet i systemet. Pinlig for sporten.

Kristoffer: Det tror ikke jeg. Topp 5 – kanskje.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fordel nummer fem: I år er det lagtempo og Andy har et MYE sterkere lag i ryggen enn Alberto. Det kan godt hende Andy går inn i fjellene med en solid ledelse.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Så enige alle var:)
Da får jeg gjøre en innsats på å være uenig…

1. Contador knuste alle i giroen. hvor utkjørt var han egentlig? Jeg setter spørsmålstegn med om Contador var utslitt etter giroen.

2. Andy schleck viste klatreegeskaper i fjor der han hang med conta. I fjor var contador under pari. Det er det svakeste jeg har sett contador i GT, og jeg tror han(selv med giro i beina) pr. nå er hakket vassere i fjellene.

3. Taktisk er schleckbrødrene elendige! Contador har fått Riis på laget, en av de alle beste ringrevene i gamet. Stor fordel at han også kjenner Andy og Andersen og hele laget egentlig…

4. Andy har trent tempo? men han har sålangt i år ikke visst store forbedringer i ritt! Der Contador er en habil temposyklist er nok andy flere hakk treigere her enda. Dog kan TTT utjevne noe…

5. Der Contador viser han takler press og media, har andy hatt en tendens til miste motivasjon og bli deprimert. (han har nok motivasjon nå, men jeg mener dette sier noe om personlighetstypene til de to rytterne og de er veldig forskjellig!) favør contador :)

6. Conta rykker før Schlecksontreks har fått bestemt seg for hvem skal angripe først…

7. sannsynligheten for at frank tryner noen ganger og ødelegger seg er vel ikke minimal :p
han har en stygg statistikk!

PS: Jeg er ikke objektiv og heier milevis på Contador.
Berto in my heart!

Contador har like sterkt lag som schleck i fjellene og for disse er det der det teller. Conta vil ikke sitte i gult for langt inn i ritte og trenger ikke styre rittet tidlig.

Drit i dopingsaken, Andy er like skyldig som Conta, merk bare hans uttalelser angående saken ;) la oss se flott angrepsvillig sykling fra de beste av de beste!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du Anders Kokki Christensen, du må hjem og læse lidt på det hele….
Du skriver, Riis er en taktisk ringrev? Nej det er han ikke. Det var KIM som var manden bag SAXO BANK holdet…
Ja, Contador har kørt Giro d’Italia for bare noen få uker siden, men det er ude av kroppe nu.
I år bliver der hård kamp i tour, fordi Ørnen fra Herning vil kæmpe mod postbudet fra Århus. Der er hvad tour vil handle om, de to nisser skal nok få deres rytter til at give alt i sig, og det ved jeg at Kim er en sand mester i. Skal jeg være ærlig, så tror jeg, at flere lederne på de forskellige hold ved, at der bliver en stor kamp mellem Saxo Bank og Leopard Trek og spiller man ens kort rigtig, så skal du kigge på en anden rytter, som kommer i gult i Paris…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra artikkel.. Jeg gleder meg uansett til Touren begynner, og heier på Andy!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Janne, du sier at Andy og Frank er elendige taktisk. Bare la meg få en ting klart, du sier at det er favør Contador å ha fått Riis på laget, men hvem var det som styrte Frank og Andy i fjor? Så vidt jeg har forstått har lederene i følgebilen ofte noe å si på hvordan det skal kjøres og jeg vil si jeg føler Riis ( i møte med hard konkurranse i motsetning til giroen, i den forstand at både Andy og Frank er hakket hvassere enn F.eks Nibali Scarponi etc) har virket smålig passiv, eller så har bare ikke rytterene hans maktet å støte.
Se f.eks duellen mellom Basso og Armstrong og Andy og contador i fjor? må ha noe med teamet å gjøre tenker jeg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Peter: Jeg tror ikke hovedutfordringen for Alberto er restitusjon etter giroen, men å få til 2 formtopper så nær hverandre. Det kan være vanskelig når han har konkurrenter som utelukkende bruker årets resterende 11 mnd på å sikte seg inn mot TdF. Contador har vel kanskje også Spania rundt i kikkerten…

Problemet er at dette fort blir tilsvarende kamp vi så mellom Ullrich og Armstrong der form kanskje ikke alltid var avgjørende, men overtaket Armstrong hadde på Ullrich rent mentalt.

Det blir helt klart spennende og jeg håper noen av gamlegutta på Radioschack laget kan gi dem litt pes, det samme med Wiggins og Basso.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei..
Selvfølgerlig så vinner Andy touren.
Han er berdre nå en før, Og hadde det ikke vært for det super feige rykket til Contador i fjor. Da Andy mistet kjeden, så hadde jo Andy vunnet i fjor også.

Får bare håpe Frank slipper uhell, så går nok dette veien. For Leopard Trek er et bra team.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

God analyse Anders, men jeg er uenig med deg.

For all del giroen var hard, men for meg virket det som Contador kontrollerte hele den siste uken, ergo så tok han ikke ut alt. Alberto Contador er en av verdens aller beste temporyttere. Det er ikke Andy Schleck uansett hvor mye han har forbedret seg, men i år så kan han trolig klare seg med 1 minutt, kontra ifjor hvor han måtte ha 2 minutter.

når det gjelder dopingsaken så har du enkelte poeng, men det som har kjennetegnet store mestere, (som Contador tross alt er) er at de ikke bruker energi på alt utenomsportslige saker.

En siste ting er Contador i fjor sammenlignet med i år. Contador ifjor var svak, men det skyldes ikke at Andy Schleck hadde nærmet seg Contador så mye, det skyldes at Contador hadde en stygg sykdomsperiode og var langt under pari. I år har han ikke hatt det og måten han vant Giroen på var rett å slett utrolig. Allikevel så har jeg sett Contador bedre enn han var i giroen, og jeg tror nok han hadde TDF i bakgrunn selv om han hadde en dopingsak mot han.

Contador vinner dette hvis han unngår uhell tror jeg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg håper Andy vinner i år, jeg har ikke noe imot Contador, men unner Andy en seier nå. Men å kalle rykket til Contador i fjor for feigt og usportslig blir barnslig. Hallo følg med før dere uttaler dere. Det var Andy som angrep først, så røyk kjeden… Skulle Contador stoppet og sagt: Jeg venter på deg, så du kan få et nytt forsøk å angripe… Hallo, det er toppidrett de driver, og utstyret er en vesentlig del av gamet. Syntes jeg ser det: Petter N venter på Marcus Hellner i VM/OL fordi svensken har dårlige ski… Tåpelig å legge skylden på Contador. Han vant fortjent i fjor (så sant han ikke blir dømt for doping). En ting dere har glemt i analysen deres fra i fjor: Andy var langt bak på etappen det var så glatt, F. Cancellara fikk “stoppet” feltet og Andy fikk reparert det mest av tiden i forhold til Contador (var det fair da?). Kan tyde på at Contador er bedre til mer teknisk og vansklige forholdene blir.

Uansett: Håper på Andy i år. Nye muligheter.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Peder, takk for fornuftig kommentar. Absolutt! Men jeg syns schleck-brødrene ikke har visst jeg taktisk kloke, og i flere tilfeller ventet for lenge på taktisk spill (bruke at de er to). Storte fordelen contador er ikke at riis er en taktisk ringrev, men at han kjenner støttespillerne og brødrene godt. Contador er så uregnelig som det går ann og få og tror selv ikke en riis i følgebilen har all verden han skulle sagt ;) kun spekulasjoner fra min side…

dette blir en spennende tour. leopard må teste ut conta så snart som mulig og ikke vente til han har vilt seg enda mer i form…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Contador er sterkere både mentalt og fysisk, selv jeg skjønner at de fleste heier på Andy. Andy er emosjonell noe han viste når han ble skuffet over at Contador rykket ifra når han fikk tekniske problemer.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Så håpløst dårlige grunner du hadde for at Contador kommer til å vinne TDF Janne..

Jeg personlig håper og tror Andy kommer til å vinne :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Litt på jordet her. Dopingsaken mot han har pågått en stund. Han har lekt med konkurentene. Det virker ikke som at det går inn på han.
Eneste som kan felle han nå er Laget Leopard trek. De er knall sterke. Andy har allerede 1.20 på contador nå. Mye på grunn av latterlig dårlige avgjørelser fra saxo bank.. Kan bli en episk tour i år. Det er bare å holde seg fast.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har denne kommentaren om andy schleck gått på nrk?
Finner den ikke på nett-tv…

Vennligst legg ved link dersom noen andre finner den.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Anders

Etter to uker virker kanskje utfallet mer usikkert enn før touren begynte?

Hvis den ene broder Schleck også i Alpene skal vente på den andre broren slik vi så i etappen opp til Plateau de Beille, da vinner verken Andy eller Fränk.

For meg så det ut som at Andy lett kunne ha fulgt Sanchez da han stakk, (og kanskje også Jelle Vanendert), men i stedet for å kjøre for fullt, ventet han da han så at Fränk ikke klarte å følge. Bra med omsorg og solidaritet mellom brødre, men skal en av Schleck-guttene (Andy er vel sterkest..?) vinne, så MÅ angrepene være mer bestemt og målrettet.

Støtingen og forsøkene de siste kilometrene opp mot Plateau de Beille ble for puslete og ubesluttsomme. Da henger konkurrentene, inkludert Voeckler, med, og det er et klart svakhetstegn.

Etter det fantastiske og heroiske lagarbeidet til Leopard Trek, var to sekunder til Andy et dårlig utbytte.

I verste fall kan fordelen med at de er to, vende seg til en ulempe.
Hvis laget er enig i at det er Andy det skal kjøres for, da må Fränk gå inn i en klarere hjelperytter-rolle, og Andy være kaptein alene, slik at han kan rykke og skaffe seg verdifulle og helt nødvendige sekunder mot slutten av etappen, og akseptere at dette kan medføre tidstap for Fränk.

De må ta flere sjanser for å vinne.
Fredagens etappe ble egentlig en nedtur for oss Leopard-tilhengere.

Akkurat nå, før hviledagen, virker det dessverre som om Cadel Evans er den største favoritten. (Han kjører jo mye mer konservativt enn Schleckbrødrene.)

Og i verste fall er Contador tilbake i vanlig form når touren fortsetter i Alpene. Da kan han kanskje ta inn det tapte på Andy og Fränk.

Hvor mye tror du Andy må ha å gå på i forhold til henholdsvis Contador og Cadel Evans for tempoetappen?

Og hvis favorittene, – altså Schleckbrødrene, Contador og Cadel Evans, fortsetter med bare å konsentrere seg om hverandre, kan vi jo få oppleve den oddsbomben at Voeckler ender i gult i Paris!

NÅ må gutta jakte den gule trøya!

Forresten: ekstremt gledelig og veldig morsomt at Vanendert vant kongeetappen i Pyreneene.
Euforiske tilstander blant belgiske sykkelfans, og de er det som du vet mange av. :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Andreas

Ja, dokumentaren har gått på NRK.
Jeg har funnet frem lenke til deg og andre interesserte.

Dokumentaren heter

Andy Schleck: Min Tour

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/751961/

Jeg kan ikke se programmet akkurat nå, men håper at du kan det.

Det er tilgjengelig til første – 1. august, og bare i Norge.

Du har altså fremdeles noen dager da du kan se det – hvis du er i Norge.

God fornøyelse! :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Joda, nå vet vi at Andy Schleck slår Contador, (heldigvis).
Så du fikk rett.

Herlig å oppleve Andys maktdemonstrasjon i dag og Fränks flotte ritt!

Men slår Andy Cadel Evans?
Og hvor ender Fränk og Voeckler?

Begge Schleck brødrene + Cadel Evans på podiet, ser det ut til akkurat nå, hvis det ikke skjer noen uhell.

Fredagens ritt blir en rysare.

Hilsen Ragnhild. :P

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00