av Anders K. Christiansen | 21. mai, 2011  

Komplett krise for Lance

BLODSBRØDRE: George Hincapie (t.v.) og Lance Armstrong står hverandre nær. Foto: AP

BLODSBRØDRE: George Hincapie (t.v.) og Lance Armstrong står hverandre nær. Foto: AP


Jeg hevet et par øyebryn da Tyler Hamilton la kortene på bordet for «60 Minutes» i går. Men jeg ble ikke sjokkert. For det var en varslet bombe som detonerte fredag morgen. Hamilton er skjør, og hadde ikke til hensikt å ende fengsel for å ha løyet for de føderale etterforskerne i USA.

Men så. Bare et døgn senere – i dag – smalt den virkelige bomben.

George Hincapie, en annen tidligere hjelperytter, skal også ha anklaget Armstrong for omfattende dopingbruk i avhør. Les den ferske saken her!

Det er en nyhet som garantert gir Armstrong hodebry i dag. For dersom 60 Minutes har rett – og det har de gjerne – er krisen noe bortimot komplett for amerikaneren.

Da ekteparet Andreu i sin tid vitnet mot sykkelkongen, anklaget han dem for å være besatt av ham – og å drives av sjalusi. Da Floyd Landis åpnet munnen for et år siden, ble han marginalisert til en løgner uten troverdighet av Armstrong.

Og da Hamilton i går sto frem med sin historie, hevdet «Team Lance» at penger var motivet: De mente den tidligere doperen jaktet en bokavtale, og at han hadde gjort en avtale med myndighetene om å få beholde gullmedaljen sin fra OL i 2004, dersom han la kortene på bordet.

Det siste argumentet ble lagt i grus allerede timer senere, da New York Times skrev at Hamilton nå vil leverere tilbake OL-gullet til IOC.

Det store spørsmålet nå, er imidlertid følgende: Hvordan reagerer Lance Armstrong og PR-maskineriet hans på nyheten om at George Hincapie angivelig samarbeider med de føderale etterforskerne?

For Hincapie er ingen tidligere doper som oser av bitterhet. Han var Lance Armstrongs nærmeste allierte i sju år på rad. Han er mannen som aldri har testet positivt.

Han har vært som en bror for Lance Armstrong. Da Hincapie var uhyre nær ved å kapre den gule ledertrøya i Tour de France i 2009, sa Armstrong på Twitter: «Ingen hadde mer enn meg ønsket å se George i den gule trøya».

Slik venner, med slike skussmål, kan ikke marginaliseres på samme måte som Hamilton og Landis har blitt.

Fornuften har tilsynelatende fått Hincapie til å fortelle sannheten, slik at han ikke ender i fengsel selv. Det ville han gjort dersom Armstrong til slutt ryker, og Hincapie hadde løyet i avhørene.

Hincapie kom i går med en noe bortimot bisarr uttalelse på Twitter: Han kunne avkrefte at han noen gang hadde pratet med 60 Minutes.

Det er det heller ingen som har hevdet at han har gjort. 60 Minutes mener derimot å vite at han har pratet med, og åpnet seg for, de føderale etterforskerne i saken mot Armstrong.

Deretter fulgte Hincapie opp med å verken bekrefte eller avkrefte noe som helst om den pågående saken.

Min påstand er følgende: Om Lance Armstrong har følt seg trygg inntil nå, så er stemningen i Texas atskillig mer anspent i dag. Temperaturen i Ausin stiger til ubehagelige høyder.

For nå har verdens kanskje største idrettsnavn et alvorlig problem.

Viser det seg at han har jukset, så står vi – mener jeg – overfor sportshistoriens største bedrag.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hva med VM gullet i Oslo, lance så jo ut som han hadde blandet drinker med mulegg

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Liker du egentlig sykling Anders? For meg virker bloggen din mer som et oppslagsverk i de negative skyggesidene ved sykkelsporten. Av dine 10 siste innlegg er 8 av de om doping og ett om Weylandts dødsfall. Er doping det eneste du følger med på? I så fall burde du kanskje blogget for Medisinsk Tidskrift.

Mer positivitet takk :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Visste at han hadde dopet seg. Virket merkelig at han kunne vinne så mange ganger etter kreften. Håper endelig han blir tatt. Han hadde mange penger til å få tak i stoffer som skjulte EPO.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alex: Takk for innspill. Noterer meg dette. Når det er sagt: Dette har overskygget alt i sykkelsporten de siste månedene (og årene). Ved siden av maktkamp innad i sporten/UCI.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Et stort bedrag? Det er det da ikke. Alle hans konkurrenter er allerede blitt tatt i doping. Armstrong knuste dem. Om alle hadde konkurrert uten doping hadde han vært like suveren.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bjørn Morten Sivertsen: Dette er jo ikke noe bevis på om Armstrong har dopet seg… Det med Hincapie er bare rykter som i hvertfall jeg tviler sterkt på. Hamilton og Landis har ingen troverdighet etter det som har skjedd med dem.

Når Armstrong kom tilbake etter kreften var han lettere, noe som førte til at han var blitt en bedre klatrer.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Anders: Er enig i at de stadige dopingavsløringene er svært skadelig for sykkelsporten, og fryktelig irriterende. Særlig irriterende er det at de som “alle” vet doper seg slipper unna i årevis og sanker “dopingseire”. UCI-WADA-nasjonale forbund-ASO- konfliktene er bare håpløse.

Men det er nok av gladsaker å blogge om slik jeg ser det. Norgescup på TV er en stor happening for aktive norske landeveissyklister. De relativt overraskende seierne i Paris-Roubaix, Flandern Rundt. Gilberts fantomform. Et aktivt “overgansmarked”. Sky og HTCs juniorprosjekter. Forsøk på å endre overgansmarkedet. Stor sykkelunderholdning fra Tour of California. Slik jeg ser det er det masse poitive ting i sykkelsporten å ta for seg. Jeg er sikker på at det er det positive i sykkelsporten som gjør det interresert i den, og ikke dopingsakene.

Syns det er gøy at VG og andre norske medier vier masse oppmerksomhet til en sport jeg er veldig glad i. Men syns det dersverre er overdrevent fokus på skyggesidene

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Leif: forsåvidt godt poeng, men jeg er ikke enig: det var faktisk rene ryttere i feltet. om de ble nummer 43, 87 eller 139 er irrelevant: De konkurrerte på urettferdige premisser. Og det som gjør bløffen så diger, er også etterspillet av karrieren til Lance. Han har blitt en gudefigur for både kreftpasienter og vanlige sykkelfans – alt basert på en enorm løgn. Og han har tjent hundrevis av millioner kroner på det.

Altså: Dersom han faktisk har jukset.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er enig med Alex at det blir for mye fokus på doping og det negative rundt denne fantastiske sporten. For meg virker det som om du er ganske sikker på at Lance var dopet, og jeg er det selv. Men da synes jeg det er litt merkelig at i blogg-bildet ditt har du bilde av minst en tidligere doper(Bjarne Riis). Greit nok at han ikke sykler lenger men ett ansikt for sporten er han definitivt ikke.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Steffen Kjærgård må ha hatt en forferdelig tid i US Postal, han må jo ha vært totalt utestengt fra gruppa.
Hva gjorde han mens alle de andre gutta satt med nåla i armen? Det må jammen ha vært slitsomt for resten av gutta og skjule alt og aldri røpe seg på noe slags vis for Kjærgård.
For Steffen Kjærgård har verken sett eller hørt noe som helst som kunne tyde på dopingbruk i laget sitt han…
Håper han må til statene og svare for seg etterhvert.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Karl: Ikke jeg som har valgt ut trynene i blogglogoen! ;)

Lund: hva må til for å få deg til å i det hele tatt åpne for at Lance kan ha vært dopet? En positiv prøve? Det finnes haugevis med eksempler på dopere som aldri testet positivt (ullrich, valverde ++).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvis den “havarerte buss”-historien stemmer satt vel Kjærgård i samme buss som de som dopet seg, når de faktisk gjorde tok blodoverføringer? Husker ikke året, og er derfor ikke 100% sikker på at det var samme år som Kjærgård var med på laget, men mener å huske at det var det samme året.

Jeg er totalt overbevist om at hele US postal laget dopet seg, men det var jo dette med fellende beviser da? Håper Jeff Novitzky faktisk klarer å komme opp med noe bedre enn sprikende vitnemål, insidier, påstander m.m. Nå som Lance Armstrong sitt ettermele til de grader knuses, håper jeg det gjøres på den riktige måten (Marion Jones måten).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Regner med det kun er uker til tusener av sykkefans en gang for alle blir avslørt som så latterlig dumme og naive at de strengt tatt burde hatt verge.

Armstrong har knust dopingtatte syklister i årevis og vunnet Tour de France 7 ganger på rad. Selvfølgelig er han ren. Yeaahhhh……

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vet at det sikkert er mange som aldri har testet positivt, men jeg liker å tro at de er uskyldige til det motsatte er bevist. Og Ullrich og Valverde er egentlig dårlige eksempler siden begge to er tatt i Operación Puerto.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Leif: Det er en misforståelse at alle dopede syklister konkurrerer på like vilkår! Det vil være forskjeller i tilgang og kvalitet på tilgjengelige substanser, graden av medisinsk oppfølging, utstrekningen av bruk, tilgang på forskningsekspertise etc. En syklist på et lag hvor doping er utbredt og institusjonalisert vil f.eks. ha en fordel framfor syklister på lag hvor ulovlighetene ikke er organiserte, men bare tolereres.
Den medisinske forskningen i USA er verdensledende. Det er derfor absolutt mulig at Armstrongs (og lagkameraters) dopbruk kan ha gitt ham fordeler som overgår dem andre juksepaver har skaffet seg…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lund: Hvorfor er de dårlige eksempler fordi de ble tatt i Puerto? De er nettopp eksempler på ryttere som har blitt testet hundrevis av ganger – uten å teste positivt EN gang. Likevel var de altså beviselig juksemakere, blodet deres funnet hos Fuentes.

Dette viser vel bare at argumentet med “500 tester, ingen positive prøver” ikke holder mål. Rett og slett fordi man slipper unna….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@ Lund: Hvor mange bevis trenger du?
Juridisk sett, er vitneforklaringer bevis på samme måter som dokumenter, dna og filmopptak. Og når det gjelder vitneforklaringer om Armstrongs dopbruk, begynner listen å bli ganske så lang: Den tidligere massøren Emma O’Reilly, Motorola-lagkamerat Stephen Swart, Frankie og Betsy Andreu, den personlige assistenten Mike Anderson, Landis, Hamilton og nå angivelig Hincapie… I tillegg finnes det vitneforklaringer om dopbruk i US Postal fra tiden like før Lance ble en del av laget fra blant annet legen Prentice Steffen og den tidligere syklisten Scott Mercier. Av indisier har vi den høyst påtakelige betalingen fra Armstrong til UCI (organisajonen måtte purre flere ganger før de fikk “gaven”), samarbeidet med doplegen Ferrari, manglende avstandtaking fra doptatte ryttere og den høyst uverdige nedjaktingen av Filippo Simeoni som vitnet mot Ferrari da Simeoni gikk i brudd under sitt siste TdF. I tillegg selvsagt påstandene fra l’Equipe om at nedfryste prøver fra 1999 som viste bruk av EPO kunne spores til Armstrong.
Det er mer, men dette er det jeg kommer på i farten…
Folk dømmes for norske domstoler på langt tynnere grunnlag enn dette!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@ Anders: Bernhard Kohl, nr. 3 i sammendraget i TdF 2008 og vinner av klatretrøyen samme år, testet senere positivt for CERA. Etter dette la Kohl kortene på bordet og hevdet å ha blitt testet hundervis av ganger med doping i kroppen før han ble tatt.
Om vi skal tro Kohl er negative tester, som du skriver, derfor ingen sterk indikasjon på uskyld (dessverre!).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

sportshistoriens størst bedrag??? Alle fornuftige mennesker vil da gå utifra at han var dopet. Litt usikkert om han var dopet hver gang, men han var da antageligvis like dopet som alle hans konkurrenter. Iom at alle andre har blitt tatt eller har innrømmet, pluss alle ryktene om gamle dopingprøver som er funnet positive i etterkant, ville det være svært overraskende om Lance-mannen ikke dopet seg. Triste greier selvsagt, men slik er nå verden. Likefullt, Lance var best i sin tid, på sin tids (litt stusselige) premisser.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Om ryktet om Hincapies vitnemål stemmer mener jeg det er spikeren i kisten for Armstrong. Hincapie er troverdigheten selv, sammenliknet med Landis, Hamilton etc. Selv om jeg synes doping og dopere er en skam for sporten jeg elsker, synes jeg, idiotisk nok, dette ikke er like ille som dopere etter Armstrongs 7 seiere. Doping var mer utbredt (viser jo de stadige innrømmelsene) Det var ikke forbundet med samme skam da som nå, bare få år etter. Og til slutt: Av alle jukserne var, i så fall, Armstrong best på juks også… Så for å fullføre min rekke av selvmotsigelser synes jeg saken er fullestendig tragisk og verdt å komme til bunns i. Det jeg imidlertid frykter mest er at Armstrongs arbeid i kreftsaken skal rakne fullstendig om han blir funnet skyldig i juks. For doping eller ei, der har han gjort og gjør fantastisk innsats. Jeg bærer min Livestrong sykkeldrakt med stolthet i kampen mot kreft, uansett om han har jukset seg til seiere eller ei!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du burde kansje nevne at Hincapie skriver på sin twitter at han ikke har pratet med 60 minutes

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alle vinnerne i Touren har dopet seg, det skal bare ikke snakkes om. Derfor ble det ikke godt motatt at Bjarne Riis la kortene på bordet. De som fortsatt tror at Armstrong ikke har dopet seg, stikker hodet sitt langt ned i sanden.
For at sykkelsporten skal komme seg videre, må en ikke være redd for å diskutere dette, det baner vei for de som nå sykler uten å dope seg. All ære til de sist nevnte.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sportshistoriens største bedrag? Ærlig talt, ta av deg de naive brillene. En sport hvor hirstoriene om doping har frekventert i alle år.

I mine øyne er det mer overraskende om en en vinner av Tour de France ikke har dopet seg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00