av Anders K. Christiansen | 9. mai, 2011  

Kvalmende tv-bilder

TOM SEIERSPALL: Seiersseremonien etter dagens Giro-etappe ble avlyst etter Wouter Weylandts dødsfall. Foto: AP

TOM SEIERSPALL: Seiersseremonien etter dagens Giro-etappe ble avlyst etter Wouter Weylandts dødsfall. Foto: AP

Så skjedde det igjen. Et dødsfall ryster sykkelsporten, og miljøet har gått inn i en kollektiv sorgtilstand i kveld.

Det er vanskelig å finne de rette ordene i etterkant av tragedier som den vi opplevde i dag. For den er så fullstendig meningsløs.

Og så inderlig trist: Ikke bare døde Wouter Weylandt foran øynene på millioner av tv-seere. I Belgia sitter kjæresten hans. Gravid med parets første barn. Slikt gjør ekstra vondt.

En av dem som var åpenbart preget på direkten mandag ettermiddag, var TV 2-duoen Christian Paasche og Johan Kaggestad. De slet tydelig etter at oppfattet alvoret i situasjonen.

I en annen kommentatorboks satt Ole Kristian Stoltenberg for Eurosport. Han skriver følgende på Twitter i kveld: «Min verste dag i boksen noensinne! RIP Wouter Weylandt».

Og om det skulle være noen som helst tvil: Reaksjonene til alle tre er til å begripe. For det tv-seerne ble servert var direkte usmakelig. Mens en person fra legebilen klipte av hjelmen til en bevisstløs Weylandt, zoomet tv-kameraet inn på 26-åringens ansikt.

OMKOM: Wouter Weylandt. Foto: AFP

OMKOM: Wouter Weylandt. Foto: AFP

Synet var direkte kvalmende og har fått mange til å reagere. Ikke bare sitter Weylandts familie klistret foran tv-skjermen i Belgia, det er nå én ting. Men hvem – enten man er voksen eller barn – trenger å se hvordan blodet fosser ut av kroppen på en døende person?

Media, i dette tilfellet produsenten, har for all del rett til å vise bildene. Men de har ingen plikt til det.

Sykkel er en risikosport, og sånn sett virker det kanskje «merkelig» når miljøet reagerer med vantro i kveld. Men man regner aldri med å miste noen i idretten. Man kan ikke forberede seg på slikt.

Jeg snakket med Dag Otto Lauritzen like etter dagens ulykke i Italia. Han sa at man er langt mer bevisst på risikoen når man følger et sykkelritt i en følgebil. Som rytter kan man rett og slett ikke tillate seg at frykten tar overhånd.

Tankene, fokuset, er et helt annet sted.

Sånn var det sikkert for Wouter Weylandt også, da han snakket med den gravide kjæresten sin for siste gang, da han spiste frokost med norske Alexander Kristoff i morges – og da han startet nedstigningen fra Passo del Bocco.

Morgendagens fjerdeetappe i Giro d’Italia blir nok en rolig seanse preget av ettertanke og respekt. Premiepengene går, dersom man gjør som tidligere år, til den avdødes familie.

Det er en særdeles mager trøst.

@VGNettAnders

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

absolutt helt tragisk det her! Å miste noen på den måten må også være helt forferdelig! Jeg føler virkelig med familien. Han mistet iallefall livet mens han gjorde en av de tingene han elsket mest.

Hvil i fred <3

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Folk vil jo vite hva som har skjedd, og da pleier man å filme den/de personen(e) som har vært involvert. Tror kanskje ikke produsenten visste at personen var døende i det øyeblikket.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg så rittet, og seansen hvor Weylandt lå på bakken og fikk hjelp. Dette var så sterkt at det har påvirket meg i hele kveld. Tror at ulykken derfor blir så intens sterk fordi dette er visuelt framstilt så ekte og så voldsomt. Men å kritisere for å filme, vel det er jeg usikker på. Dette er direktesending. Hvor mange velt er det egentlig i sykkelritt… mange hvor utfallet som oftest ikke er så alvorlig. Dermed blir dette en spontanfilming av noe som noen kunne forutse utfallet av. Man kan jo si at teamet burde avsluttet seansen når det fosset ut blod, men menneskelig natur er at oppfattelsen og reaksjonene ikke alltid henger sammen, og man blir paralysert av situasjonen. Tror ingen kan henges her, virkeligheten er tøff, realiteten er brutal og det er ikke alltid man handler rasjonelt, selv ikke et kamerateam i kampens hete.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

RIP Wouter Weylandt

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt enig, og god artikkel! Ps. det er ikke gitt at de for “all del” har rett til å publisere dette. selv om det var på direkten sitter det en produsent og velger hvilke bilder som vises. I norge ville det vært straffbart…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvorfor skjer dette? Sånt skal ikke skje hvertfall ikke foran millioner av folk.
Jeg syns synd på kona som må se sin mann dø når hun er 5 måneder på vei og er så ung.

R.I.P Wouter Weyland

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00