av Anders K. Christiansen | 14. april, 2011  

Derfor er Hushovds sjef kryptisk

SIER ALT - MEN INGENTING: Jonathan Vaughters, her i Frankrike før Paris-Roubaix. Foto: Anders K. Christiansen

SIER ALT - MEN INGENTING: Jonathan Vaughters, her i Frankrike før Paris-Roubaix. Foto: Anders K. Christiansen


Jonathan Vaughters sier alt, men samtidig ingenting. Han er åpen, men samtidig lukket. Det er inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha snakket med amerikaneren på tomannshånd i helgen.

Spørsmålet mange sitter igjen med etter å ha lest dagens intervju med sjefen for Garmin Cervelo, er antakeligvis følgende: Hvorfor kan han ikke bare legge kortene på bordet?

Svaret er trolig sammensatt, med røtter mange år tilbake i tid:

Først: Vaughters vet hvilket fokus han ville fått dersom han hadde svart et ubetinget ja på VG Netts «Dopet du deg»-spørsmål. Det ville vært en nyhet ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Paris-Roubaix ville kommet i bakleksa før rittet hadde startet.

Troverdig

Når han likevel kommer med antydninger som levner lite rom for tolkning, så skjer det – tror jeg – fordi amerikaneren ønsker å leve som han preker. Han representerer åpenhet og ærlig. Han ønsker ikke å lyve.

Men han vet at full åpenhet fører med seg så mye ubehageligheter at det vil skade saken hans.

For la det være sagt én gang for alle: Jeg er overbevist om at Jonathan Vaughters anno 2011 er et positivt innslag i sykkelsporten. Viljen hans til å drive et dopingfritt lag er noe bortimot uomtvistelig. Vaughters representer den nye vinen i form av en dopingfri sykkelsport.

Han er ikke den han engang var. Det sier han selv også – som nok et informasjonsdrypp om sin egen fortid.

Men ville det ikke vært riktig av ham – etisk – å fortelle hele historien? Er man ikke avhengig av at alt og alle er med på et kollektivt, historisk oppgjør for å kunne gå videre i sykkelsporten?

Sentralt i spørsmålet jeg åpnet med å stille, er også følgende faktum: Jonathan Vaughters var ikke hjelperytter for hvem som helst.

Han syklet for Lance Armstrong.

Det betyr følgende: Dersom Vaughters innrømmer doping i tiden han syklet i US Postal, peker han indirekte på Lance Armstrong. Det ville vært en gedigen nyhet – ikke minst siden Armstrong er under etterforskning av føderale myndigheter i USA om dagen.

At Vaughters ikke sa noe før etterforskningen ble kjent, kan skyldes helt andre ting. Lance Armstrong var kjent for å besitte en enorm makt i sykkelfeltet da han var aktiv. Og han nølte ikke med å knuse dem som anklaget ham for juks. Spør Filippo Simeoni. Spør Christophe Bassons. Og spør Greg LeMond.

Derfor ville det vært noe bortimot tåpelig å legge seg ut med den sjudobbelte Tour de France-kongen på starten av 2000-tallet, da Jonathan Vaughters la opp som proffsyklist. Dersom han hadde ambisjoner om å komme tilbake som sportsdirektør eller lageier, var det rett og slett enklere å holde munnen lukket.

Det er trist – men isolert sett til å begripe.

Om noen hevder at den eventuelle dopingen ikke nødvendigvis foregikk i US Postal, så må den ha foregått i Credit Agricole, siden det var det eneste andre europeiske laget Vaughters syklet for.

Men at det skal ha foregått åpenlys, systematisk doping i det franske laget fremstår på meg som totalt usannsynlig. Jeg tror rett og slett ikke på det, og mener å kunne begrunne det godt. Men den historien er så lang at den forbeholdes et annet blogginnlegg.

Riis innrømmet alt

Bjarne Riis la kortene på bordet i 2008. Han gjorde det ikke frivillig, men først etter å ha blitt dyttet opp i et hjørne av både journalister og tidligere lagkamerater som plutselig plapret.

Dansken ble umiddelbart uspiselig i deler av sykkelverden. Og selv om han er tilbake i manesjen i dag, er det fortsatt mange som har problemer med «Ørnen fra Herning». Nå er det ikke rettferdig å sammenlikne Riis med Vaughters, siden dansken bedrag foregikk i en helt annen skala.

Men jeg tror ikke historien om Bjarne Riis får mange til å ville legge kortene på bordet – selv om han fortsatt er både mektig, rik og en del av gamet.

Flere innrømmet juks i 1999

Da jeg pratet med Jonathan Vaughters i helgen, bekreftet karismatikeren at han ikke var spesielt fornøyd med temposeieren opp mektige Mont Ventoux i 1999. Den gjorde ham ikke glad, men ga ham i stedet en del svar, sa amerikaneren og lot ordene henge i luften.

For et år siden pratet jeg med en annen av hjelperytterne til US Postal i nettopp 1999: Frankie Andreu. Han innrømmer å ha dopet seg foran Tour de France dette året. Og han snakker ikke varmt om antidopingengasjementet til Lance Armstrong – for å si det forsiktig.

Andreu var ingen tradisjonell, tvers gjennom ond, doper. Han sto lenge imot, med god hjelp fra kona Betsy, men ga til slutt etter for det som mer enn noe annet beskrives som et dopmiljø heller enn et idrettsmiljø.

Dersom – altså hvis – Jonathan Vaughters benyttet seg av ulovlige midler dette året, tror jeg situasjonen var sammenliknbar med den til Andreu. De to var – og er – gode venner.

I sykkelverden ryktes det at det blir tatt en avgjørelse om hvorvidt det skal reises en tradisjonell rettssak mot Lance Armstrong i løpet av noen få uker. En storjury i Los Angeles avgjør dette.

Om amerikaneren må svare for seg i retten, så blir det spennende å se om Jonathan Vaughters kommer til å spille en birolle fra vitneboksen.

I så fall må han si både –A og –B.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Oppdaget denne bloggen først i dag. Lest meg gjennom samtlige på førstesiden nå, og dette er vel noe av det bedre vg har levert av sportsjournalistikk på lenge! Keep em comin!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Takk, Morten. Veldig hyggelig å høre. Anders.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er det sannsynlig at Steffen Kjærgård må forklare seg om sin tid som hjelperytter for EPO-Armstrong?
Det gleder jeg meg i tilfelle til..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nok en gang glitrende blogg. Vi deler svært mange synspunkt, MEN syns likevel det er for lite fokus på Kjærgaard fra sykkeljournalister. Forstår at det er lite lurt taktisk å legge seg ut med sykkelpresidenten, men dette lukter guffent.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Veldig bra artikkel og blogg om Vaughters. Inspirerte meg til å skrive om Vaughters sin historie på egen blogg. http://wp.me/p1macz-1L

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Takk for et godt innlegg!

Det er oppløftende å se at det er reell vilje til å ta et oppgjør med dopingen i sykkelmiljøet. Det begynner vel å gå opp for folk flest at omfanget av doping innen sykkelmiljøet har vært så omfattende (i noen lag) at det kreves nærmest en folkebevegelse for å få sannheten fram i lyset – her er det mange som har mye å tape.

Midt oppe i dette har det vært ille å se på at doperen Bjarne Riis står fram og forsvarer sin dopingtatte stjerne…

Kanskje på tide at vi får Steffen Kjærgaard til å fortelle litt mer om sin tid i US Postal? Har han virkelig fortalt sannheten om det som foregikk? Eller for å stille spørsmålet på en annen måte – når vi vet det vi nå vet – er vi tjent med en sykkelpresident som er så naiv?

2011 ser ut til å bli et spennede år for sykkelsporten.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00