av Anders K. Christiansen | 12. april, 2011  

Hushovd slaktes i fransk storavis

RÅSTERK - UTEN Å VINNE: Thor Hushovd, her etter søndagens Roubaix. Foto: Brynjar Skjærli, VG

RÅSTERK - UTEN Å VINNE: Thor Hushovd, her etter søndagens Roubaix. Foto: Brynjar Skjærli, VG

Bordet var dekket for Thor Hushovd på søndag. Alt lå til rette for en seier i rittet han mer enn noe annet ønsker å vinne. Det var bare én liten hake: Nordmannens lag kjørte så perfekt at Hushovd ble satt i sjakkmatt – uten mulighet til å gjøre noe som helst.

Til slutt endte Paris-Roubaix med en enorm opptur for seierstørste Garmin Cervelo. Johan Van Summeren, en rytter som gjennom hele karrieren har syklet for alle andre, vant. Utenfor lagbussen til Hushovd vanket det belgisk øl og klapp på skuldra på hele laget.

Hushovd selv smilte tappert. Han hadde fulgt den uskrevne – og selvfølgelige – regelen om ikke å angripe en lagkamerat lenger frem i løypa. Han må ha tenkt sitt, på hvilken gedigen sjanse han hadde, men bøyde seg lojalt for kollektivet.

Kort fortalt: Han gjorde det rette.

Det er min virkelighetsbeskrivelse av hva jeg opplevde på nært hold i Frankrike i helgen. Den franske storavisen L’Equipe er, for å uttrykke det forsiktig, ikke helt enig. De slakter derimot opptredenen til Thor Hushovd.

I gårsdagens avis ble rittets mest profilerte ryttere belønnet med en karakter fra 1 til 10. Mens Johan van Summeren fikk 10 av 10, måtte Hushovd nøye seg med ett fattig poeng. Karakteristikken som fulgte var ikke hyggelig lesning, sett med norske øyne:

«Hushovd respekterte ikke VM-trøya. Han ville spille gjemsel med Cancellara. Heldigvis for Hushovd, så vant Van Summeren. Han får ett poeng. Ett».

At Fabian Cancellara var småirritert underveis, er til å forstå. Sveitseren hadde ambisjoner, men fikk et snev av hjelp fra blant andre Hushovd. Men når Leopard-rytteren har fått summet seg, er jeg overbevist om at han kommer på bedre tanker.

For hva i all verden skulle Hushovd gjøre når han visste at lagkamerat Van Summeren etter alle solemerker var den sterkeste rytteren i teten – og når Garmin Cervelo hadde «råd» til å spille ut et par kort til før de måtte lene seg på nordmannens spurt?

I denne sammenheng får trøye være trøye: Et presset Garmin Cervelo-lag måtte gå først.

Jeg sto selv ved siden av Cancellaras sjef i Leopard-Trek, Brian Nygaard, i målområdet i Roubaix. Da jeg spurte dansken om hvordan han opplevde situasjonen der Hushovd nektet å dra, var han krystallklar:

- Dette er et sykkelritt, vi har selvfølgelig full forståelse for at Thor ikke drar når han har hjelperyttere med foran. Ikke noe problem.

PS! Jeg har fortsatt til gode å se en kiosk selge L’Equipe i Norge. Men på iPad, og andre lesebrett, får man kjøpt papiravisen for seks kroner hver morgen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Dersom Hushovd hadde kjørt aktivt sammen med Cancellara tidligere i rittet, ville de kanskje tatt igjen Vansummeren?
Hushovd lå jo på hjul som blindpassasjer veldig lenge.

Jeg skjønner kritikken mot Hushovd.

(Men så ser jeg ikke sykkelritt med utpregete norske briller, selv om jeg naturligvis synes det er morsomt når nordmenn gjør det godt, og jeg anser Hushovd som en av Norges aller største idrettsmenn.)

Likevel mener jeg at L’Equipe tar altfor hardt i.

Sannsynligvis var Hushovd ikke sterk nok til å veksle med Cancellara om å dra for å få farten opp. Det skal jo også formidable krefter til for å klare en så omfattende oppgave OG komme seirende ut. Cancellara virket som den klart sterkeste enkeltrytteren.

Dersom Hushovd kjente at det ville være umulig for ham å kjøre hardt og riste Cancellara av seg, hadde han naturligvis ikke annet å gjøre enn å ligge bak og gjøre sitt beste for å prøve å holde avstanden mellom Cancellara og Vansummeren.

Hadde han ikke gjort det, kunne Leopard Trek ha seiret ved Fabian, og Garmin Cervelo ville ha sett seieren glippe nok en gang i vårklassikerne i år.

For øvrig deler jeg ditt syn og Brian Nygaards syn i svaret til deg.

Selvfølgelig skal Hushovd tenke på laget sitt, og når han ikke selv er sterk nok til å vinne, var taktikken hans riktig.

OM han kunne ha vunnet selv med mer aktiv kjøring, vil vi ikke få svar på.

Dessuten syne jeg det er fortjent og morsomt når knallsterke og lojale hjelperyttere en gang i blant får lønn for innsatsen i form av en prestisjetung seier.

Cancellaras problem var naturligvis dårlig støtte fra Leopardlaget, ikke Hushovds taktiske valg for Garmin Cervelo.

Fint å se at du igjen har tid til sykkelblogging. :-)

PS: Gilbert imponerte meg i AmstelGold, men direkte overraskende var jo ikke seieren hans.
Er han verdens sterkeste rytter i øyeblikket?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Etter oppvisningen oppe i Huy i dag kan vi kanskje være enige om at Philippe Gilbert er toppfavoritt i Liege-Bastogne-Liege?

Artig å se at han sier at dagens seier er den fineste i karrieren.

http://www.hbvl.be/nieuws/sport/wielrennen/aid1039279/gilbert-mooiste-belevenis-in-mijn-carriere.aspx

Holder han formen, kan vi kanskje også regne med den sympatiske og bunnsolide rytteren fra Wallonia også i Tour de France?

Sorry for avsporingen, men akkurat nå handler det meste om Gilbert og Omega Pharma Lotto.

Særlig hvis han klarer trippelseier.

Jubel i Belgia, Europas fremste sykkel-land :-)

God påske!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00