av Anders K. Christiansen | 15. februar, 2011  

Contador kan rekke Tour de France – uansett

FRI SOM FUGLEN: Alberto Contador - iallfall inntil videre. Foto: AFP

FRI SOM FUGLEN: Alberto Contador - iallfall inntil videre. Foto: AFP


Så stemte det altså: Alberto Contador ble først dømt – og så frikjent. I Spania smiler man. I resten av verden rister man på hodet.

Uavhengig av hvor man kommer fra, er det som om alle går rundt og tenker et kollektivt «Hva i all verden var det som nettopp skjedde?». At jeg oppfatter hele situasjonen som bisarr har kommet godt frem i denne bloggen tidligere. Jeg lar den biten ligge i denne omgang.

Situasjonen kan imidlertid bli enda sprøere til sommeren. For nå virker det faktisk som om Alberto Contador kommer til å rekke sommerens Tour de France. Og det helt uavhengig av om Wada og UCI velger å anke frifinnelsen eller ikke.

De må i løpet av 30 dager avgjøre hvorvidt de anker saken til CAS eller ikke. Dersom de velger å gjøre dette, risikerer Contador fortsatt straff, men spanjolen står fritt til å sykle inntil det foreligger en endelig dom.

Behandlingstiden i CAS er imidlertid lang. Gjennomsnittlig bruker domstolen fire måneder per sak. Og Contador-saken sies å være spesielt omfattende. I dag er det 4 måneder og 2 uker til Tour de France-sirkuset starter vest i Frankrike.

Dermed kan verdens største sykkelritt komme til å starte med Alberto Contador på startstreken – uten at det har kommet noen endelig avgjørelse rundt den mye omtalte biffsaken. Selv UCIs talsmann innrømmet i går, overfor New York Times, at Contador trolig vil sykle Tour-en dersom han frikjennes, uavhengig av en anke.

Så får kanskje Andy Schleck durabelig motstand gjennom tre uker i Frankrike i sommer likevel.

Men etter å ha vasset rundt i dette sirkuset noen år, har jeg flere ganger opplevd at bombene smeller tett opptil de virkelig store arrangementer.

Det skjedde med «Operasjon Puerto» i dagene før Tour de France i 2006. Det skjedde med avsløringen av Floyd Landis sine innrømmelser i brevs form før Tour of California i 2010 – og det skjedde med Alberto Contadors dopingsak rett før VM i Australia i høst.

Jeg blir ikke overrasket dersom det kommer en ny storm i månedsskiftet juni-juli. Det er gjerne sånn i sykkelsporten: Skandaler, kaos og drama fra ende til annen. Tett opp mot dealine.

Men ett av alternativene er faktisk verre: At Alberto Contador dømmes i CAS, og at han får beskjeden under eller rett i etterkant av en ny seier i Tour de France.

Da vil begrepet «sykkelsirkus» få en helt ny mening.

@VGNettAnders

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

“følg pengestrømmen”, er vel mer kjent i den engelske versonen enn på norsk, men det gjelder nok på alle språk og i alle land. Skal man finne syndere og årsaker, så se etter penger. Penger er det nok av i sykkelsporten og hva skal få oss til å tro, at det finnes en bred vilje til å fjerne doping? Jeg tror viljen til å finne et smutthull for contador, er uendelig mye større enn viljen til å få han dømt. Det skulle ikke vært et tema å diskutere, men jo lenger jeg lever, jo mer inngrodd skjønner jeg dette fenomenet er i absolutt alle miljøer og bransjer. Jeg tror en god matematiker kunne gitt en matematisk konkret fremstilling, på hvordan mengden utroskap og alvorlighetsgraden av synder vi utfører, øker med muligheten for gevinst. Hvis det finnes en slik matematisk formel, betyr det at dette ikke er mulig å bekjempe. Dit er jeg kommet i min filosofi.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette kan da ikke være mulig! Alle i hele verden vet at Contador har ført sykkelsporten ut i vannry nok en gang!

Hvordan i alle dager kan “biff unnskyldningen” holde til å bli frikjent da alle vet at han har bloddopet seg og antidoping har funnet spor av plast i blodet sammen med clenbuterol også?

STILLER CONTADOR PÅ STARTSTREKEN I TOUR DE FRANCE 2011 NEKTER JEG Å FØLGE SYKKELRITTET! HÅRREISENDE!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, hadde jo håpet at det nå var tid for Nibali, Schleck, Krauziger etc men den gang ei. Vil legge til at det faktisk dog ikke er alle her som er overasket over at Contador blir frifunnet. Letter ikke på et øyenbryn faktisk, Contador er sykkel og sykkel er Contador, sånn er det, og sånn blir det. Kan jo legge til at det skal bli morsmot og følge Di Luca, Pelezotti, Valverde, Asteralosa m.f i tiden som kommer. Contador er jo nå i Saxo Bank, var ikke lenge siden alle her inne digga det laget? hehe.. ja dere er foreslka i Schleck gutta her, jeg vet det.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Realiteten er vell at han har dopa seg? Kommer jo ikke unna det uansett, om det var med vilje eller ei er vell faen meg det samma?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

http://sports.espn.go.com/oly/news/story?id=6124878
With technology being able to spot the lone banned molecule, we are all dopers.

Have you any idea of what one picogram is??

WADA has to make mimimum values for all banned substances, and they shoud already have done so.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Schleck og Nibali???? (kreuziger skal jeg ikke gå inn på, han er noe annerledes..men bare noe)

You got to be kidding me? Nibali som trener med Ferrari og Pellezotti?
Schleck som har vært dopa siden amatørenes glade dager med hjelp av faren og broren?? Come la famiglia mafiosa

Nei er det en som er dopet i feltet er det Andy Schleck.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sannsynligvis var vel det eneste som kunne fått ham dømt i Spania en uforbeholden tilståelse, ellers har vel spansk dopingarbeid en ganske romslig tolkning av “rimelig tvil”…

I Touren tror jeg det blir en av to muligheter; Contador nektes start, enten ved at han ikke tas ut på laget eller at Touren gjør som med Astana og nekter Saxo-Bank å starte. I motsatt fall følges han tett av kontrollørene, og da tror jeg Andy Schleck blir for sterk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Obvious bloddoping da, de fant jo plastrester til og med.. Schleck er like ille. Sterkt av Armstrong å komme tilbake etter 4 år og vinne i 09.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kan aldri tenke meg at vi vil få se Contador i Touren i år.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er i øyeblikket helt i det blå om mannen rekker TdF eller ikke. I dag, én dag etter at jeg skrev blogginnlegget, bekrefter CAS at de muligens ikke rekker behandle en evt anke:

http://www.velonation.com/News/ID/7455/CAS-A-Contador-appeal-might-not-be-concluded-by-Tour-de-France-start.aspx

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er ikke bare snakk om å “rekke”. Det er snakk om han er ønsket eller ei.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg har satt penger (i november!) på at vi får se Contadr i touren, så CAS har bare med å bruke så langt tid at han iallefall får startet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

1. Jeg nekter å tro at contador hadde giddet å dope seg med en pikogran clenbuterol. Alle eksperter kan fortelle at det ikke vil gi nevneverdig utslag.

2. At media gjør en sak ut av at han tester positivt 4 dager på rad er latterlig, hadde vært mer mistenkelig om stoffet plutselig hadde forsvunnet.

3. Skal man følge sykkelsporten så vel som en hver annen sport må man ha tro på at frikjente ryttere er rene. Selv om det spanske sykkelforbundet er shady.

4. Synes det er utrolig trist at det har blitt sånn at mistenkte må bevise uskyld fremfor at påtalemyndighetene må bevise skyld.

Tror ikke UCI eller WADA vil anke. Tror de skjønner at han ikke inntok stoffet frivillig og at han ikke kan sende etthvert kjøttstykke til analyse. Med den mengden det er snakk om er kjøtt forklaringen like sannsynlig som enhver annen.

For det er fort gjort å glemme at ett pikogram er ingenting og utgjør ingen forskjell. Nedre grense bør innføres.

Bryr man seg om pikogram er vi alle dopet ( har ett eller annet vi ikke burde) i kroppen vår.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Med all respekt for din personlige økonomi, Mia. Sorry. Det er bare i Spania disse drømmene har røtter i en slags virkelighet. Og naturligvis – i Italia:-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Først: Des Jeux, du er ikke helt med på notene her. Clenbuterol er et PRESTASJONSFREMMENDE stoff med rask nedbrytningstid i kroppen. Clenbuterol er utvetydig definert som ULOVLIG DOPING. Clenbuterol forekommer under INGEN OMSTENDIGHET på naturlig måte i kroppen. Et pikogram eller et halvt pikogram må derfor være TILFØRT.

I henhold til dopingreglementet er det UTØVEREN som har bevisbyrden når DOPING er påvist. Det er fremlagt en svært usannsynlig hypotese om forurenset kjøtt. Forsøk på å STYRKE denne ekstremt svake hypotesen gjennom prøvetaking hos slakteri/leverandører har IKKE gitt resultater.

Det foreligger en SVÆRT mye mer plausibel hypotese om at Contador har benyttet Clenbuterol tidligere på året (for å gå ned i vekt uten å miste muskelmasse), og at han i denne perioden også tappet blod som han senere injiserte på hviledagen under TdF. Dette forklarer de små mendgene av stoffet, samtidig som det forklarer hvorfor blodet inneholdt et stoff som ikke typisk å bruke til juks midt under en konkurranse. Hypotesen kan styrkes ytterligere dersom det bekreftes at plastisider (en indikator på blodoverføring) er funnet i Contador sin blodprøver under TdF. Hypotesen samsvarer også med påstander fra “kilder” i det gamle laget til Contador, som hevder han var 1-2 kilo for tung på vårparten 2010.

Men UANSETT så er reglementet slik at man (UCI/WADA) ikke trenger å bevise akkurat hva som har skjedd. En positiv prøve er nok. Det er UTØVEREN sitt ansvar å være ren! Man må ikke bevise at blodoverføring m/clenbuterolinnholdig blod har skjedd, selv om det er 100 000 ganger mer sannsynlig enn kjøtt-teorien.

Til slutt: Jeg nekter å tro at Contador blir invitert til å starte i TdF med denne saken hengende over seg. Arrangøren har mulighet til å invitere etter eget ønske. Hvis Contador deltar så ødelegges arrangmentet for de 80% av sykkelentusiastene som mener Contador er en doper av værste sort.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sykkelsporten er gjennområtten. Se bare på innrømmelsene til gamle helter og på hvem som har blitt tatt.Er ikke et sekund i tvil om at skal du i det hele tatt ha et fnugg av håp om å vinne noe sånt som TDF eller giroen så må du dope deg. Men da alle er uskyldige til det motsatte er bevist, sitter man som tilskuer igjen med to muligheter.

1) Kose seg med sykkelsporten og synes doping er greit.

2) Ta avstand fra det og se på noe annet.
Selv heier jeg på nr. 1. Er ikke i tvil om at blodposene er med til Frankrike til sommeren, men som Des Jeux, sier så er du jo ikke skyldig før du blir tatt. Dessuten, jo mer de doper seg dess råere opplevelser får vi opp de Franske fjell. Så lukk øynene og følg med.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Simen

Your bloodstream is a picture of your environment.
22 out of 28 people(non athletes) tested for Clenbuterol, shoved up with Clenbuterol in their blood.
By the way, they were tested by the same laboratory in Germany, that tested Contador positive.
See story here: http://sports.espn.go.com/oly/news/story?id=6124878
When your are testing at these low levels, you do not control, what’s in your blood.

With the ever increasing ability to detect the smallest amount of substances in the blood, together with the athletes need to proof their innocence, all athletes are going to loose, not just cyclist.

The only solution is to introduce minimum values for banned substances.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Leser nå at mosquera også muligens blir frikjent.. For meg er dette mer greit enn hvis conta blir frikjent.. Dette kommer av at bprøven ikke er 100% positiv, men skandale uansett..

Contador har blitt testet med et ulovlig og prestasjonsfremmende middel og uansett hvor lite det er så er det ulovlig..

Folk sier at han ikke har fått noe effekt av det, men i et treukersritt kan dagsform ha mye å si når folk begynner å bli slitne og det nærmer seg slutten som i conta sitt tilfelle..

Han er en fantastisk syklist, men nå må han sone sin dom!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

PerUlv, nå syns jeg du var ufin. Alle forstår vel at min økonomi vitterlig er senter for diskusjonen :p
HAdde du vært litt greiere kunne jeg spandert en øl!

Neida, fra alvor til spøk.

Det er fryktelig lett å rope doping og se seg blind på spansk doping. Det er ingenting normalt med denne saken og det blir desverre fremstilt slik i media.

Det er på generelt grunnlag et kjempeproblem at WADA-koden ikke tar hensyn til naturligforurensing. Det gjelder ikke bare clenbuterol og biff, men for eksempel narkotikum man kan få gjennom vann i større byer. Skal dopingkampen tas på alvor trenger vi at disse sakene elimineres bort og det gis en høyere straff der bevisst doping er involvert. Gjentagelsesprosenten er for høy.

Jeg tror WADA begynner å innse dette og at det vil komme en regelendring om ikke lenge. Derfor vil heller ikke saken bli anket til CAS.

Skulle dog saken bli anket vil Contador mest sannsynlig få 2 år. CAS har ikke for vane å unnskylde koden, de ser bare på jussen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Aship:

For det første: Resultatene du siterer stammer fra Kina. Arikkelen nevner Kina og Mexico som land med tilbøyelighet for clenbuterolinfiserte matvarer.

Contador hevder ikke å vært verken i Mexico (slik Michael Rasmussen gjorde) eller i Kina.

Contador hevder han fikk sin mat i Europa. Tester tatt i Europa viser at her er det anderledes. Kun 1 av 286748 kjøttprøver slo ut positivt for clenbuterol. (http://www.velonation.com/News/ID/7355/Contador-positive-for-Clenbuterol-in-four-different-tests.aspx)

Uansett så spiller det ingen rolle. DET ER OG BLIR UTØVEREN SITT ANSVAR. Er du i Kina og skal drive toppidrett, får du heller ta med deg egen mat eller få et lab til å teste kjøttleveranser på forhånd dersom du ønsker å være helt trygg.

Dette er superproffer som har full kontroll på alt de driver med. I forhold til alle de andre detaljene disse gutta detaljstyrer i forhold til egen helse (gjennom lovlig trening og matinntak) er grundig kontroll med ernæring antageligvis noe de fleste egentlig allerede driver med. Nettopp i lys av hvor grundig disse tingene er gjennomtenkt av teamene blir det fryktelig naivt å tro på Contador.

Dagens mest populære dopingteknikker går ut på mikrodosering. Skal man kjempe videre for en ren sport er man avhengig av å videreføre WADA-prinsippene om strickt liability og null-grenser for midler som Clenbuterol.

UANSETT så er det dagens regler som gjelder. I henhold til disse reglene skal han utestenges. Contador har fått påvist clenbuterol i A og B prøven. Han har lansert en jeg-har-ikke-gjort-det-med-vilje-hypotese (slik alle dopere gjør), men ingen har funnet clenbuterol verken hos kjøttprodusenten, på slakteriet eller på middagstallerkenen hans. Dermed må han utestenges i to år. Faktisk har verken kjøtt i kina eller plastikkstoffer i blodposer spesiell relevans i forhold til utestengelsen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00